Dječak koji se nije bojao ušao je u gardu s 15 godina, dao je život u obrani Lipika – poginuo heroj Josip Szarvaš Gigo

Na današnji dan, 3. travnja 1992. godine, u obrani Lipika život je položio maloljetni dragovoljac i heroj Domovinskog rata Josip Szarvaš.

Josip je rođen 13. ožujka 1976. godine u Pakracu. Roditelji su mu se rastali kad je imao dvije godine, a sud ga je dodijelio na skrb majci koja se vratila živjeti u Novsku. Od osme godine živio je s očevim roditeljima, djedom Josipom i bakom Ivkom u Filipovcu kraj Lipika u kojem je išao u osnovnu školu. Ljetne praznike provodio je kod majke, a bio je presretan kada bi s njom ljetovao na Jadranu.

Volio je igrati nogomet i košarku te vožnju motociklom. Bio je društven, volio je izlaske u grad. Ponekad je išao i u ribolov. Volio je životinje i prirodu, ići u lov s djedom, ocem i stricem. Upisao je srednju tekstilnu školu u Pakracu i završio prvi razred, za vrijeme praznika u njegovom kraju počeo je rat.

Od kolovoza 1991. Josip se dragovoljno priključio Zboru narodne garde, a od osnivanja 76. samostalne bojne bio je u sastavu njezine 1. satnije koja se borila na potezu Filipovac – Lipik – Dobrovac. U počecima rata boravio je na stražama pod zapovjedništvom Franje Sarvaša, a prva ratna iskustva stekao je u razmjeni vatre s neprijateljem iz Japage i Šeovice.

Strašno ga je pogodila pogibija zapovjednika i strica Franje Sarvaša 12. listopada 1991. kada je neprijatelj zauzeo južni dio Lipika. Josip je nakon toga pod zapovjedništvom Blaška Skendera držao sa suborcima liniju fronte od Pakraca do Kukunjevca. Na položajima se volio šaliti i zabavljati, a svoje je suborce često razveseljavao u teškim danima rata svojim šalama i dosjetkama. Imao je nadimak Gigo, a suborci ga se danas sjećaju kao hrabrog vojnika koji se ničeg nije bojao.

Kako je s neprijateljskih položaja neprestano ugrožavana sigurnost položaja „Ciglana“ kod Filipovca, 3. travnja 1992. organizirana je akcija uništavanja neprijateljskog punkta. U akciji su sudjelovali zapovjednik voda Ivica Marinković, Stipo Barać i Josip Szarvaš. Uvidjevši da ne mogu oružjem koje su posjedovali uništiti dobro utvrđen neprijateljski položaj odlučili su se vratiti.

Prilikom povratka neprijatelj ih je opazio. Otvorio je vatru iz minobacača 80mm i protuzrakoplovne strojnice 12/7 mm. Prva mina ih je promašila, no druga je teško ranila Baraća i Szarvaša. Teško ranjenog Josipa sanitet je prevezao u privremenu vojnu ambulantu u Pakrac no nije mu bilo spasa, izgubio je previše krvi i od posljedica ranjavanja preminuo.

Ispraćaj Josipa Szarvaša

U trenutku pogibije Josip Szarvaš imao je tek 16 godina i jedan je od najmlađih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Pokopan je na groblju u Filipovcu, a posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te mu je dodijeljen čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske.

Rad portala možete podržati kupnjom majica s ratnim motivima. Pronađite ih u WEBSHOPU ili se javite na shop@domovinskirat.hr

Izvori
Literatura
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995. Grad Pakrac i Grad Lipik, 2009.
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Kako se branio Lipik. Udruga branitelja Lipika 1991. godine i Grad Lipik, 2019.

Podijeli članak