Stradala je prije Josipa Jovića svega par kilometara dalje – misteriozna smrt bake Bare

Na Uskrs 1991. godine na Plitvicama je ubijen Josip Jović. O njegovoj pogibiji izvještavali su svi mediji i za njegovo je ime uskoro saznala cijela Hrvatska, a danas ga pamtimo kao prvog poginulog branitelja. Međutim malo je poznato da je u otprilike isto vrijeme na Plitvicama stradala starica Bara Komljenović, a njezina je smrt do dana današnjeg ostala misterij.

U nekadašnjoj općini Korenica međunacionalne napetosti su početkom 1991. godine počele sve više izlaziti na vidjelo. Sve je kulminiralo zauzimanjem Nacionalnog parka Plitvička jezera od strane pobunjenih Srba krajem ožujka. Istovremeno taj kraj bio je zatečen nestankom starice Bare Komljenović. Kada je obitelj posumnjala da joj se nešto dogodilo započeli su potragu.

Ona je 19. ožujka otišla iz Ličkog Petrovog Sela u Zaklopaču i tada je zadnji put viđena živa. Zime je provodila s nama u Ličkom Petrovom Selu, a onda kada bi postalo toplije išla je gore s blagom. Te godine otišla je ranije nego inače, odgovarali smo je jer smo znali da će biti još snijega no nešto ju je vuklo gore. Kada je nakon 4-5 dana njezin sin, a moj otac, Nikola otišao do nje zatekao je psa kako se trga s lanca i ovce koje su blejale, pošto su pojele svu hranu i sve što je bilo pod njima otac je shvatio da je nema dulje vrijeme. Krenuli smo je tražiti.

unuka Gordana

Istovremeno u nacionalni park, u kojem je Bara živjela, došle su jake policijske snage iz Zagreba koje su vratile Plitvička jezera pod ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Čak su se i policajci iz jedinice Kumrovec koja je upućena u Ličko Petrovo Selo htjeli priključiti potrazi. Malo je tko vjerovao da bi se starici nešto moglo dogoditi, no kako su dani prolazili i zebnja je rasla.

Nakon velike potrage, 3. travnja 1991. Bara je pronađena je mrtva podalje svoje kuće. Kako je stradala do danas nije razjašnjeno. Prostrijelne rane na tijelu nisu pronađene, a liječnici nisu dali odgovor je li ubijena ili je stradala nesretnim slučajem. Kraj njezine je glave pronađen šiljak, a pošto istraga nije provedena sve je ostalo na nagađanjima.

Nagađalo se da su Baru ubili Srbi te je među Hrvatima u tom kraju zavladao strah. Ovaj je događaj, uz ubojstvo mladog hrvatskog policajca Josipa Jovića, unio nemir među hrvatsko stanovništvo plitvičkog kraja no nadali su se da su uspostavom policijske stanice u središtu nacionalnog parka dobili zaštitu.

Međutim vrlo brzo su se razočarali. Pod pritiskom Jugoslavenske narodne armije policajci su se povukli u postaju i na neki način postali taoci. Prostor rada i djelovanja policije sveden je tek na uže područje uz samu postaju te nisu smjeli zalaziti u sela nastanjena hrvatskim stanovništvom. Plitvičko izaslanstvo čak je posjetilo Zagreb gdje se sastalo s premijerom Josipom Manolićem i iznijelo mu taj problem. Iako je rekao da će se pobrinuti da policija krene obavljati svoj posao sve je ostalo po starom.

Smrt Bare Komljenović do danas je ostala misterij, a njezino je ime prvo na popisu žrtava Domovinskog rata u slunjsko-plitvičkom kraju koji je u više od četiri godine stradanja podnio ogromnu žrtvu.

Rad portala možete podržati kupnjom majica s ratnim motivima. Pronađite ih u WEBSHOPU ili se javite na shop@domovinskirat.hr

Izvori
Literatura
Strižić, Ivan. Bitka za Slunj. Slunj-Zagreb: Naklada Hrvohe, 2007.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga druga). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Gordane Špehar, prikupljeno 29. ožujka 2022.

Internet
Mile Pecić: “Dan neovisnosti – Godišnjica stradanja Vaganca”, Slunjski dekanat, https://www.slunj-crkva.hr/27235, pristup ostvaren 29. ožujka 2022.

Podijeli članak