“Oni će se mene i mrtva bojati!” – poginuo heroj Miro Barešić

Na današnji dan, 31. srpnja 1991. godine, tijekom diverzantske akcije u zadarskom zaleđu poginuo je hrvatski domoljub Miro Barešić.

Miro Barešić rođen je 10. rujna 1950. godine u Šibeniku. Odrastao je u obitelji Jure i Vjere kao najmlađi od četvero djece. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju turističku školu. Njegovu mladost obilježio je sukob sa sinom visokog oficira JNA zbog čega je šest mjeseci proveo u zatvoru na Golom Otoku.

Ubrzo je kao politički emigrant napustio Jugoslaviju i otišao u Njemačku, a zatim i Švedsku gdje se učlanio u organizaciju “Otpor”. Ondje 1971. sudjeluje u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je tom prigodom smrtno stradao. Miro Barešić osuđen je na doživotni zatvor no nakon što je skupina Hrvata 1974. otela švedski zrakoplov tražeći puštanje osuđenih za ubojstvo Rolovića, prebačen je u Španjolsku.

Uhićenje Anđelka Brajkovića i Mire Barešića u Švedskoj

Nakon nekog vremena ondje je pomilovan te odlazi u Južnu Ameriku gdje započinje novi život pod novim imenom. U Paragvaju je osnovao klub borilačkih vještina, a zbog svojih sposobnosti postao je i osobni čuvar tadašnjeg paragvajskog predsjednika. Preuzimanje položaja šefa paragvajskog veleposlanstva u SAD-u skupo ga je koštalo. CIA je otkrila njegov identitet ta ga 1980. izručila Švedskoj.

Ondje započinje svoju borbu za slobodu štrajkom glađu. Prijetilo i izručenje Jugoslaviji, odnosno smrt, no Mirin nepokolebljiv duh nije bio slomljen.

Ja se Beograda ne bojim. Na moje mjesto doći će neki drugi Miro, doći će deset novih, tisuću novih bojovnika. Oni će se mene i mrtva bojati. Borba se mora nastaviti. Tamo gdje jedan padne, drugi mora doći i nastaviti rat. To je moja želja i moja poruka svima Vama, mojoj braći i sestrama.

Miro Barešić

Godine 1985. oženio se Livanjkom Slavicom (rođenom Dalić). Napokon 1987. protjeran je iz Švedske u Paragvaj iz kojeg se, preko Španjolske, u svibnju 1991. vraća u domovinu.

Miro s obitelji

Miro Barešić odmah se stavio na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. U borbi za slobodu Hrvatske kojoj je posvetio cijeli svoj život poginuo je u zasjedi prilikom diverzantske akcije kod Miranja Donjih nedaleko Benkovca, a u istoj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

Kako su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji ne čudi da je njegova pogibija i danas predmet brojnih rasprava. Jedan od preživjelih u toj akciji jednom se prilikom osvrnuo na crni 31. srpnja 1991. idućim riječima:

Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana.

Tvrtko Pašalić
Spomenik Miri Barešiću u selu Drage

Iza sebe Miro je ostavio suprugu, dvije kćeri – Veru Viktoriju (r. 1986.) i Andreu Jelenu (r. 1990.) te sičića Ivana Viktora (r. 1987.). U tajnosti i pod lažnim imenom pokopan je na zagrebačkom Miroševcu 12. kolovoza 1991. godine, a tek 24. lipnja 1992. u Aleji poginulih branitelja na zagrebačkom Mirogoju priređen mu je pogreb uz nazočnost velikog broja prijatelja i poštovatelja njegova lika i djela.

Mirovo je geslo bilo: “Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega!” Neka to bude i naše geslo! Miro, počivaj u miru, ovdje na Mirogoju, i čekaj dan svoga osobnoga uskrsnuća, uskrsnuća svoje Hrvatske! Neka ti Gospodin bude vječna nagrada!

otac Vjekoslav Lasić

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica(knjiga II). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Televizija
Miro Barešić – Život za Hrvatsku. Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva. scenarist i redatelj Obrad Kosovac, 2013.

Internet
Raif Okić: “Tajna smrti Mire Barešića: “Izdali su ga, a meni rekli da šutim””, Express, pristup ostvaren 31. srpnja 2021., https://express.24sata.hr/top-news/tajna-smrti-mire-baresica-izdali-su-ga-a-meni-rekli-da-sutim-11633


Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.