Bili su ponos Zagreba – osnovana Specijalna jedinica policije “Alfa”

Početkom Domovinskog rata jedina legalna oružana snaga Hrvatske u stvaranju bile su snage Ministarstva unutarnjih poslova odnosno posebne jedinice policije. Osnutkom Zbora narodne garde počinje stvaranje Hrvatske vojske te u njega pristupa veliki broj ljudstva iz policijskih jedinica. Tako je Posebna jedinica policije Policijske uprave Zagreb koja je bila smještena na Tuškancu s kompletnim objektom i opremom prešla u sastav jedinica Zbora narodne garde.

Imajući to u vidu kao i složenost sigurnosnog stanja u Hrvatskoj te kompliciranje sigurnosnog stanja u PU Zagreb, načelnik Odjela za poslove policije MUP-a RH Zdravko Seničnjak izdao je naredbu da se što hitnije formira posebna jedinica policije pri Policijskoj upravi Zagreb. Tako je na današnji dan, 23. srpnja 1991. godine, osnovana Specijalna jedinica policije “Alfa”, a istog dana Ministarstvu unutarnjih poslova poslan je dopis sa sto njezinih pripadnika koji su bili predvođeni zapovjednikom Vladimirom Faberom.

Specijalna jedinica policije “Alfa” na Velebitu

Jedinica je bila popunjena uglavnom dragovoljcima s područja PU Zagreb koji su pristupili MUP-u nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj te onima koji su policijski posao obavljali i u starom sustavu. Vatreno krštenje jedinica je imala u kolovozu 1991. godine na Banovini gdje je kod Topuskog izgubio život prvi poginuli pripadnik “Alfi” Pero Perčević. Nakon toga uslijedile su bitke za vojarne, a “Alfe” su se posebno istaknule u osvajanju vojarne u Velikoj Buni kraj Velike Gorice. Prvi teren van matične Policijske uprave jedinica je imala početkom 1992. u zapadnoj Slavoniji nakon čega se tereni izmjenjuju jedan za drugim.

Specijalna jedinica policije “Alfa” u operaciji “Oluja” 1995.

Specijalna jedinica policije “Alfa” bila je na većini hrvatskih ratišta, od Banovine preko Velebita do Dubrovnika, a dio pripadnika porijeklom iz BiH sudjelovao je u obrani Livna. Posebno zahtjevnu ulogu imala je u operaciji “Maslenica” 1993. godine. U njoj je nanijela znatne gubitke neprijatelju u zasjedi na cesti Sveti Rok – Mali Alan gdje je život položio njezin pripadnik Ivica Drmić. Iste godine “Alfe” sudjeluju u operaciji “Medački džep”, a zahtjevne zadaće “Alfe” su besprijekorno izvršile i u završnim operacijama “Bljesak” i “Oluja” u kojima se posebno iskazala i raketno-topnička bitnica ove postrojbe.

Dokumentarni film “Alfe . ratni put”, HRT 2017.

Valja napomenuti kako je jedinica od 1992. do 1996. uz zadaće na ratištima obavljala i redovne policijske zadaće boreći se protiv kriminala pomažući temeljnoj i kriminalističkoj policiji. Kroz njezin aktivni sastav prošlo je 369, a kroz pričuvni 454 pripadnika. Dvanaestorica pripadnika Specijalne jedinice policije “Alfa” položilo je svoj život na oltar Domovine.

Fotowww.uvsjp-alfa.hr

Izvor
Stjepan Milković. Alfe žive vječno! : prilozi za ratni put Specijalne jedinice “Alfa” PU zagrebačke u Domovinskom ratu 1991.-1995. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Udruga veterana specijalne jedinice policije “Alfa” Zagreb, 2013.

Podijeli članak