Ivan Host (Planinska satnija Velebit) – epizoda 5

Čovjek koji u svojem životu ima 40 godina staža u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, 1991. bio je jedan od pokretača Planinske satnije Velebit. Ispričao nam je kako je izgledalo spašavanje prognanih Ličana preko Velebita, dolazak na prvu velebitsku crtu i pronalazak mjesta gdje bi se mogli preko noći zavući… Otkrili smo i zašto je Velebit strateški važan te kako su pripadnici Planinske satnije bili oči i uši Mirku Norcu i Damiru Tomljanoviću Gavranu kojeg smo se posebno prisjetili. Puno je ludih epizoda u njegovom ratnom putu – od dizanja stijega na Sveto brdo preko zbunjivanja Srba balonima do skakanja iz helikoptera. Ovaj ugledni alpinist svoja je znanja tijekom rata prenosio na specijalce, među kojima i ATJ Lučko. Sva ta njegova sjećanja nastojao sam potkrijepiti brojnom foto arhivom Planinske satnije Velebit. Nadam se da ćete uživati u petoj epizodi podcasta i Hostovom iskrenom i zanimljivom nastupu.

POGLEDAJ PODCAST

POSLUŠAJ PODCASTZoran Filipović (ratni fotoreporter) – epizoda 4

U Domovinskom ratu prošao je niz ratišta, od Vukovara do Dubrovnika do kojih se probijao u suludim okolnostima. Da je špijun bio je optuživan sa svih strana, a njegov cilj bio je samo jedan – fotografijom proširiti istinu o tome što se događa u Hrvatskoj. Uspio je – pod pseudonimom Zoro njegove fotografije objavljene su u listovima širom svijeta. Otkrio mi je, pored ostaloga, kako je zbog oklade ušao u okupirano selo na Banovini. Također pojasnio je kako je s Albancima na Kosovu dogovorio njihovu pomoć Hrvatskoj, a koju je državni vrh iz nepoznatih razloga odbio. Filipović se spomenuo mnoštva anegdotalnih situacija koje se vežu uz likove poput Nijaza Batlaka/Mate Šarlije te Siniše Stracaboška/Siniše Dvorskog, a usput smo pregledali i meni njegove najdraže fotke iz 1991.

POGLEDAJ PODCAST

POSLUŠAJ PODCASTVlastelinko Mihaljčuk (ATJ Lučko) – epizoda 3

Kao jedan od fizički najspremnijih polaznika tečaja Prvi hrvatski redarstvenik selektiran je u Antiterorističku jedinicu Lučko. Bio je pripadnik najelitnije policijske postrojbe i izravni sudionik nekih od najvažnijih događaja s početka rata. Prvo vatreno krštenje doživio je već u Petrinji kada je kraj njega ranjen prvi hrvatski policajac. Izazovi su se redali, a najveći je bio uvoz ilegalnog naoružanja za Hrvatsku iz Mađarske. U Pakracu je spriječio masovno ubojstvo svojih kolega, a na Plitvicama ulovio ubojicu Josipa Jovića. Ni ranjavanje u Glini nije ga zaustavilo. Sudjelovao je u nizu zahtjevnih zadataka, a na koncu se spomenuo i jedine neuspješne akcije u kojoj je ATJ Lučko sudjelovalo, a koja njega i suborce muči i dan danas.

POGLEDAJ PODCAST

POSLUŠAJ PODCASTTomislav Šulj (povjesničar) – epizoda 2

Kako je doživio 13. svibnja 1990. na Maksimiru, zašto se kao mladić od 15 godina prijavio u HOS i gdje je dočekao “Oluju” neka su od pitanja na koje je odgovorio kao svjedok vremena. Osim toga kao povjesničar osvrnuo se na pitanje kada je počeo Domovinski rat, kako koristi metodu usmene povijesti i kako je operacija “Maslenica” postala njegov životni projekt. Osim o operaciji “Maslenica” pričali smo i o radu u TV Kalendaru za koji je napravio gotovo 400 priloga kao i njegovim otkrićima vezanima uz temu stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu. Na koncu smo se dotaknuli projekata na kojima je trenutno angažiran te odgovorili na pitanje hoće li 5. gardijska brigada “Sokolovi” napokon dobiti svoju monografiju.

POGLEDAJ PODCAST

POSLUŠAJ PODCASTdoktor Mladen Karlić – epizoda 1

Upoznali smo se kada smo snimali film Zasjeda u Borovu Selu. Dr. Karlić dao mi je dojmljiv i potresan intervju u kojem je posvjedočio svoje iskustvo tragedije u Borovu gdje je spašavao ranjene hrvatske policajce. Kako bi svoju priču podijelio sa što više ljudi i tako održao uspomenu na te heroje pozvao sam ga u podcast. Gdje je, osim u Borovu, doktor Mladen Karlić bio ’91. saznajte u podcastu “Gdje si bio ’91?”

POGLEDAJ PODCAST

POSLUŠAJ PODCAST