Volio je igrati šah i peći palačinke, a nadimak ‘seksi’ dobio je jer se najbolje oblačio – poginuo heroj Mario Svjetličić

Dana 24. listopada 1991. godine u Prekopakri je na pakračkom ratištu stradao mladi hrvatski branitelj Mario Svjetličić.

Rođen je 12. srpnja 1972. godine u Pakracu u kojem je i odrastao uz roditelje i starijeg brata Damira. U Daruvaru je završio srednju prometnu školu za vozača kamiona. Volio je motocikle koje je često frizirao i sastavljao. Zajedno s bratom kupio bi stari, hrđavi motor te ga cijelu zimu obnavljao i na proljeće završio i prodao. Tim novcem uspio si je platiti vozački ispit.

Nadimak mu je bio “Seksi” jer je uvijek imao najmoderniju odjeću koju mu je uvelike po mjeri šivala njegova majka. U njezinu sjećanju ostao je kao vrijedno, dobro, sposobno, vrlo pametno i snalažljivo dijete. Volio je igrati šah i peći palačinke. Bio je talentiran za crtanje i slikanje. U ljeto 1990. pozvan je na odsluženje vojnog roka u JNA, najprije u Makedoniji, a zatim Kosovu. U vojsci je vozio sanitetsko vozilo.

Sa suborcima na položaju (Mario nosi francusku kapicu)

Nakon odsluženja vojnog roka, vraća se kući početkom svibnja 1991. godine. S bratom je u rujnu pristupio u pričuvni sastav MUP-a RH s kojim sudjeluje u borbama na pakračkom i lipičkom ratištu. Osim što je držao položaje u Pakracu, Prekopakri i Lipiku, sudjelovao je u oslobađanju sela Kukunjevac i Dobrovac. Njegov mladi život prekinula je minobacačka granata koja je pala iza škole u Prekopakri i zadala mu smrtonosne rane.

Mario drugi s desna

Od iste je granate ranjen i njegov brat te još četvorica branitelja. Doktor Kinčl „Igla“ brzo je intervenirao no Mariu nije bilo spasa. Suborci ga se sjećaju kao velikog domoljuba i hrabrog vojnika.

Izvori
Literatura
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995. Grad Pakrac i Grad Lipik, 2009.

Podijeli članak