Elitna postrojba u kojoj opstaju samo najsposobniji – osnovana Antiteroristička jedinica Lučko

Na današnji dan, 7. rujna 1990. godine, ustrojena je pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske Antiteroristička jedinica Lučko.

ATJ Lučko djelovala je i ranije, u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u sklopu Službe javne sigurnosti. Nakon prvih višestranačkih izbora i uspostave nove, demokratski izabrane vlasti 30. svibnja 1990. godine, Republika Hrvatska bila je suočena s destabilizacijom ustavnog poretka od strane pobunjenih Srba. Hrvatsko vodstvo zabrinuto narušavanjem javnog reda i mira na dijelu teritorija gdje je srpski narod činio većinski udio među stanovništvom, odlučilo je reagirati. Pokrenut je Tečaj Prvi hrvatski redarstvenik na kojem je obuku prošlo preko 1700 polaznika.

Nakon završetka Tečaja, između polaznika je odabrano dvjestotinjak fizički i psihički najsposobnijih polaznika – oni su postali jezgra nove ATJ Lučko u koju je ušao i manji broj pripadnika jedinica za posebne namjene negdašnjeg Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova.

Obuka na Samoborskom gorju, prosinac 1990.

U svojim počecima jedinica je pretežno provodila zadaće osiguravanja javnog reda i mira na područjima Republike Hrvatske gdje su pobunjeni Srbi narušavali ustavnopravni i teritorijalni integritet. Da je ustrojavanje ATJ Lučko itekako imalo smisla pokazali su događaji iz rujna 1990. kada su hrvatski Srbi počeli s oružanim terorizmom i napadima na sedam policijskih postaja, iz kojih su oteli oružje. U brojnim zadacima velika pomoć ATJ Lučko bile su i Jedinice za posebne zadatke poput Jedinice za posebne zadatke „Rakitje“ iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada „Tigrovi“.

Vatreno krštenje jedinica je imala 1. ožujka 1991. u Pakracu. Pripadnici specijalne policije uspješno su svladali teroriste, a mnogi to smatraju početkom rata u Hrvatskoj. Slijedili su „Krvavi Uskrs“ na Plitvicama, tereni na Banovini i Kordunu, ponovo Pakrac, pa Okučani, Dubica, Delnice, Marinci (proboj za Vukovar), Dubrovnik i Cavtat.

Obilježavanje 2. obljetnice osnutka u bazi u Lučkom, 7. rujna 1992.

Uz intenzivnu obuku i obučavanje skupina koje su bile začeci Hrvatske vojske, ATJ Lučko sudjeluje u zauzimanju vojarni u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu i Prečkom. Također u Zagrebu su zauzeli Komandu V. zrakoplovnog korpusa te uhitili generala JNA Milana Aksentijevića kod Lučkog.

U drugoj fazi rata jedinica je imala važnu ulogu u oslobodilačkim operacijama: „Maslenica“, „Medački džep“, „Bljesak“ i „Oluja“, uz neprekidno čišćenje terena na oslobođenom teritoriju.

U Domovinskom ratu poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, mnogo ih je ranjeno, a od 350 ratnih pripadnika stasalo je nekoliko generala te velik broj visokih časnika Hrvatske vojske i policije. ATJ Lučko i danas je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije.

U podcastu Gdje si bio ’91? gostovala su dvojica ratnih pripadnika ATJ Lučko – Vlastelinko Mihaljčuk te Rigert Kocijan.

Izvori
Literatura
Brajković, Zvonko, Zvonimir Despot i Mario Werhas. Akcije specijalne policije MUP-a u operaciji “Oluja” : operacija “Oluja – Obruč” i djelovanje Specijalne policije kolovoz – listopad 1995. Zagreb: Večernji list, 2012.
Monografija Policija u Domovinskom ratu 1990. – 1991. Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 2011.
Monografija Hrvatska policija u Domovinskom ratu. Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 2011.
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Internet
MUP RH: “VIDEO: Antiteroristička jedinica Lučko obilježila svoju jubilarnu 30. godišnjicu”, pristup ostvaren 7.9.2020., https://mup.gov.hr/vijesti/antiteroristicka-jedinica-lucko-obiljezila-svoju-jubilarnu-30-godisnjicu/286526

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak