Samo čudom nitko nije poginuo – “zvončići” nad Kaštelima

Nakon što je dan ranije Jugoslavenska narodna armija kasetnim bombama napala Muć isti je napad 10. ožujka 1992. godine ponovila na širem području Kaštela.

Nad rubnim dijelovima Kaštelanskog polja točno u 13 i 35 sati začule su se najprije tri snažne eksplozije u zraku, da bi koju sekundu iza toga uslijedilo na stotine manjih detonacija od rasprskavanja takozvanih zvončića, punjenih velikim brojem sitnih kuglica. U napadu raketnim sustavom “Orkan” na Kaštela pet ljudi je lakše ozlijeđeno kuglicama nakon udara „zvončića“ u zemlju.

Poseban problem predstavljala je činjenica da je u okolnim poljima ostalo mnoštvo neeksplodiranih dijelova kazetnih raketa. Stoga su se centri za motrenje i obavješćivanje općina Kaštela i Trogir odmah oglasili upozorenjem da ih građani ni u kojem slučaju ne diraju niti im se približavaju, a cijelo područje odmah je blokirano te su pripadnici Hrvatske vojske započeli s pretraživanjem. Svjedoci su novinarima kasnije pričali kako je do eksplozija raketa dolazilo na visini od 100 do 200 metara iznad tla te da su se „zvončići“ raspršili stotinama metara uokolo.

Kako su rakete eksplodirale vrlo blizu iznad Kaštelanske ceste oštećena su četiri vozila, a pravo je čudo da je sve prošlo bez težih posljedica. Jako puno sreće imao je Nikola Dragišević iz Kaštel Novoga, koji je u trenutku napada bio u svojoj „reno-četvorci“ s djecom – 9-godišnjim Željkom i 3-godišnjim Mariom. Njegovom automobilu su probušene sve gume, geler-kuglicama je izbušen sa svih strana te je ostao bez polovice stakala. Malo izvan dometa gelera ostao je i autobus splitskog „Prometa“ na liniji Trogir – Split.

Na spomenutom području nije bilo vojnih objekata, a upotrjebljeno kasetno punjenje namijenjeno je nanošenju što većem broju civilnih žrtava.

Autor fotografija – Feđa Klarić

Izvori
Periodika
Mario Jerčić: “Orkanom” po Kaštelima, Slobodna Dalmacija (Split), 11.3.1992., 3.

Podijeli članak