Dan kada su rođeni “kockasti dresovi” – povijesna utakmica Hrvatska – SAD 1990. godine

Za povijest hrvatskog nogometa 17. listopad 1990. godine jedan je od najvažnijih datuma. Tog dana hrvatska nogometna reprezentacija u Zagrebu je na Maksimiru odigrala protiv Sjedinjenih Američkih Država prvu utakmicu u novijoj hrvatskoj povijesti pobijedivši 2-1.

Plakat za povijesnu utakmicu

Izbornik hrvatske reprezentacije bio je Dražan Jerković koji je imao nezahvalan zadatak – okupiti nogometaše koji bi odigrali tu utakmicu. Naime Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio je da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na utakmici protiv SAD-a. Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Zlatka Vujovića, Tomislava Ivkovića, Srećka Bogdana, Harisa Škoru i Davora Jozića unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe reprezentacija.

Ulaznica “zlata vrijedna”

Vlado Kasalo je došao na utakmicu bez dozvole kluba i zato je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović je također imao problem s klubom, francuskim Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu. Zanimljivo je da je morao izaći u 58. minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Dobivši poziv za hrvatsku reprezentaciju i ja sam postajao istinski hrvatski dragovoljac. Što će se sve poslije događati s hrvatskom državom, nisam mogao ni slutiti. Kao što nisam mogao slutiti do kojih će se sportskih visina vinuti hrvatska nogometna vrsta koja se tih dana tek osnivala na nevjerojatno entuzijastičan način. Kad se svega toga prisjetim preplave me toplina i dragost. Sve je tada počelo. U jesen 1990.

Aljoša Asanović
Aljoša Asanović prvi s desna

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja na glavni zagrebački Trg spomenika banu Jelačiću koji je odande uklonjen 1947. godine. Neposredno prije početka zajedno s navijačima Tomislav Ivčić otpjevao je pjesmu „Ustani bane“ i doveo atmosferu na rub usijanja. Upravo je Aljoša Asanović bio strijelac prvog pogotka koji je u 27. minuti zatresao prepune tribine maksimirskog stadiona na kojemu se okupilo oko 30 tisuća sretnika koji su uspjeli ugrabiti ulaznicu za povijesni meč. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme. U drugom poluvremenu, reprezentacija SAD-a pogotkom u 80. minuti utakmice ostvarila je konačni rezultat 2:1.

Kapetan “Cico” Kranjčar

Četrnaestorica igrača koji su prvi ponijeli hrvatski dres s crveno-bijelom šahovnicom bili su Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Grega Židan, Kujtim Shalla, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Mladen Mladenović, Marko Mlinarić te kapetan Zlatko Kranjčar.

Dokumentarni film HNTV-a “Prije bronce i srebra” o ovom povijesnom događaju

Izvori
Literatura
Asanović, Aljoša. Vatreni lakat : prvih 10 godina hrvatske nogometne reprezentacije. Zagreb: Andrija Kačić Karlin, 2002.

Podijeli članak