Na krvavoj planini dočekali su ih u zasjedi s uniformama HVO-a – poginuo heroj Stipan Polić

Na današnji dan, 19. lipnja 1993. godine, u zasjedi na planini Bokševici (BiH) poginuo je heroj Domovinskog rata Stipan Polić.

Polić je rođen 23. rujna 1966. u Viru kraj Posušja u Hercegovini. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom i srednju strojarsku u Posušju te stekao zvanje strojarski tehničar. Kao dragovoljac 1. prosinca 1991. pristupa Specijalnoj postrojbi HV-a “Bojna Zrinski”. U njoj se istaknuo obnašajući dužnost zapovjednika voda, a izbijanjem rata u BiH odlazi u obranu rodne grude.

Ondje pristupa 4. bojni Posušje brigade “Kralj Tomislav” Hrvatskog vijeća obrane. Na ratnom zadatku na planini Bokševici u sjevernoj Hercegovini, na putu od Urine ravni prema Kostajnici iznad sela Bukovice, njega i suborce u zasjedi je dočekala diverzantska skupina “Seidovi Tigrovi” 45. brigade Armije BiH iz Neretvice obučena u uniforme HVO-a.

Ne sluteći zlo koje im se sprema pripadnici HVO-a upali su u zasjedu. Osim Stipana Polića, poginuli su zapovjednik minobacačke skupine Žarko Pejić te Jadranko Šarac, Josip Petrović, Stjepan Kraljević, Branko Crnogorac, Marinko Bešlić i Darko Ramljak. Petorica pripadnika HVO-a ranjena su dok je u borbi stradao i jedan pripadnik Armije BiH Amir Hodžić.

Iza sebe Stipan Polić ostavio je suprugu te kćer Ivanu i sina Josipa. Pokopan je na groblju u Viru, a posthumno mu je dodijeljen čin satnika.

Izvori
Literatura
Monografija 1. hrvatski gardijski zdrug, Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Internet
Radioposusje.ba: “Sjetimo se žrtava iz Posušja na Bokševici”, pristup ostvaren 19. lipnja 2021., https://www.radioposusje.ba/content/sjetimo-se-%C5%BErtava-iz-posu%C5%A1ja-na-bok%C5%A1evici
Facebook stranica Bokševica 1993., pristup ostvaren 19. lipnja 2021.

Podijeli članak