“Njegov otac tješio nas je riječima kako je to rat i žrtve su neizbježne” – poginuo heroj Bruno Cetinjanin

Na današnji dan, 5. siječnja 1992. godine, na prvoj crti obrane Karlovca poginuo je heroj Domovinskog rata i pripadnik 110. karlovačke brigade Bruno Cetinjanin.

Bruno Cetinjanin rođen je 26. kolovoza 1957. u Karlovcu gdje je i odrastao s roditeljima Katarinom i Nedeljkom te dvije godine mlađom sestrom Jasenkom u gradskom naselju Dubovac.

Bio je vrlo topla osoba, staložen, nikada konfliktan. Mi se nikada u životu nismo posvađali. U društvu je bio omiljen, svi su ga voljeli.

Jasenka Cetinjanin, sestra

U Karlovcu je završio Osnovnu školu, a potom i gimnaziju. Nakon završetka srednje škole odlazi na studij građevinarstva u Zagreb koji uspješno završava. Njegova ljubav bila je arhitektura koju je također studirao. Osim toga bio je strastven sportaš i svojevremeno jedan od najboljih veslača u gradu na četiri rijeke. Kao dio četverca u Veslačkom klubu „Korana“ natjecao se i osvajao niz natjecanja. Godine 1983. sa suprugom Jasminom osnovao je obitelj, a 1990. dobili su kćer Anju.

Kao i naš otac, bio je umjetnička duša. Slikao je i pisao poeziju, a osobito je volio crtati stripove i karikature. Često je pušio lulu i po tome je bio prepoznatljiv. Radio je u Agrokomercu, a pred rat zaposlio se u arhitektonskom uredu u Dugoj Resi kod Butorca. Kada je počeo rat i kada je otišao u vojsku i dalje je nakon obavljanja vojnih zadataka znao po noći ići raditi u ured. Obitelj je sklonio u Njemačku gdje je živio otac njegove supruge. I njega su zvali da ode iz Hrvatske ali on to nije htio učiniti.

Jasenka Cetinjanin, sestra

Bruno Cetinjanin bio je zapovjednik 1. voda inženjerijske satnije 110. karlovačke brigade Hrvatske vojske s kojim vatreno krštenje doživljava 6. listopada 1991. u Slunjskim brdima. Uloga inženjerije u obrani Karlovca bila je itekako bitna, a ponajprije se očitovala u osiguranju odnosno zaprečavanju i blokadi vojarni Jugoslavenske narodne armije kojih je u gradu i okolici bilo vrlo mnogo. Zahvaljujući aktivnosti satnije prilazi Karlovcu bili su prepuni protutenkovskih prepreka. U prosincu ’91. Bruno Cetinjanin imenovan je za zapovjednika inženjerijske satnije. Stupanjem na snagu Sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. godine, satnija je dobila zadatak zaprečavanja međurječja između mostova na rijeci Korani i Mrežnici kako bi onemogućili eventualni iznenadni prodor neprijatelja, a zadatak je uspješno izvršila istog dana postavljanjem tri minska polja od protupješačkih mina.

Bruno se nakon primirja spremao za dopust i posjet supruzi i malenoj kćerki u Njemačku. Prije odlaska, 5. siječnja s kolegama je išao u kontrolu postavljenih minskih polja kod Logorišta. Svojem pomoćniku Željku Lonjaku išao je pokazati gdje je njegova skupina postavila mine, čak je jednu minu i popravio tada. U jednom trenutku prema pričama suboraca Bruno je viknuo „Ajoj“ te pao na minu i poginuo. Kada sam kasnije bila na prepoznavanju, vidjela sam na vratu trag od 2 centimetra kao od noža. Očito ga je prije pogibije okrznuo snajperski hitac, zbog čega je i viknuo „Ajoj“. Za mene je to bio izuzetan šok, trebala mi je godina dana da dođem k sebi. Brat i ja bili smo vrlo bliski.

Jasenka Cetinjanin, sestra

Od eksplozije teško su ranjeni zapovjednici vodova inženjerijske satnije Željko Lonjak i Hrvoje Škugor. U samo jednom trenutku satnija je izgubila pola svojih zapovjednika. Šok, tuga i nevjerica zavladale su ne samo u inženjerijskoj satniji već i cijeloj 110. brigadi. U monografiji 110. brigade Hrvatske vojske zabilježeno je kako je nemoguće ne prisjetiti se hrabrosti i prisebnosti Nedeljka Cetinjanina, oca pokojnog Brune koji ih je zbunjene i tužne u tim trenucima hrabrio riječima „kako je to rat i žrtve su neizbježne“.

Bruno Cetinjanin pokopan je na groblju u Jamadolu, posmrtno je imenovan bojnikom Hrvatske vojske, a u spomen na tog heroja svake se godine u Karlovcu u organizaciji Veslačkog kluba „Korana“ održava memorijalna regata.

Izvori
Literatura
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Perak, Anđa ur. Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije. Karlovac: Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, 2018.
Monografija Stodeseta brigada ZNG – HV u obrani jedine domovine I DIO. Karlovac: Udruga pripadnika 110. brigade TNG-HV Karlovac, 2007.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Jasenka Cetinjanin, prikupljeno 22. prosinca 2018.

Podijeli članak