Bitka u kojoj su “Tigrovi” potukli “Bele orlove” – oslobođeno selo Korita

Početkom prosinca 1991. godine temeljem zapovjedi Zapovjedništva Operativne grupe Posavina pokrenuta je druga faza najveće operacije hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji – „Orkan 91“. Početni cilj bio je presjeći prometnicu Okučani – Lipik, iznimno važnu neprijateljskim snagama JNA i pobunjenih Srba. Jedan od glavnih pravaca napada bio je iz Korita u pravcu Lipika.

Za selo Korita vodile su se teške borbe u više navrata. Konačan napad hrvatskih snaga pokrenut je 4. prosinca 1991. Nakon cjelodnevnih borbi neprijatelj je okružen. Obruč oko Korita držan je cijelu noć i nastavljen 5. prosinca. Hrvatske snage pazile su posebno na pravce od Jagme i Gornje Subocke odakle je neprijateljskim snagama mogla doći pomoć. Istog dana, nekoliko kilometara dalje hrvatske snage krenule su u oslobađanje Lipika, a snage Operativne zone Bjelovar koje su sudjelovale u toj akciji, pružile su pomoć u napadu na Korita. Žestoke borbe vodile su se i 6. prosinca kada je protivnik potisnut u dubinu sela. Napokon, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja selo je napokon oslobođeno 7. prosinca 1991. godine.

Korita nakon oslobođenja

Nakon višednevne borbe, silovitim tenkovsko-pješačkim udarom, nakon borbe za svaku kuću, a koje je četnička horda pretvorila u prave bunkere, izbacili smo neprijatelja iz sela Korita i pomaknuli liniju fronte nadomak sela Jagma.

Dnevno izvješće Operativne grupe Posavina
Prizor u oslobođenim Koritima (autor fotografije Željko Gašparović)

Bio je to uspjeh 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“ koja je, uz potporu diverzantskog voda 117. koprivničke brigade Hrvatske vojske, slomila obranu sela kojeg su, pripadnici paravojne srpske formacije, „Beli orlovi“ pretvorili u četničko uporište. Pripadnici 2. bojne predvođeni zapovjednicima satnija Tomom Medvedom i Božom Kožulom te 4. bojne predvođeni zapovjednikom satnije Damirom Tomljanovićem „Gavranom“ bili su nositelji ovih borbenih djelovanja. U oslobađanju sela poginula su dvojica „Tigrova“ – Ivan Ljubić i Mario Štivin.

“Tigar” Mario Pilić zabilježen objektivom Željka Gašparovića u oslobođenim Koritima

Oslobođenjem Korita otvorio se prostor za daljnje napredovanje hrvatskih snaga. U jutarnjim satima 8. prosinca 6. bojna „Tigrova započela je frontalni napad na Jagmu koja je oslobođena istog dana, a 9. prosinca oslobođene su Gornja i Donja Subocka.

Naslovna fotografija – autor Željko Gašparović

Izvori
Literatura
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Kako se branio Lipik. Udruga branitelja Lipika 1991. godine i Grad Lipik, 2019.
Marijan, Davor. Novska u Domovinskom ratu. Novska: HVIDRA, 2009.
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Internet
Tonći Savi: “Odana počast dvojici Tigrova poginulim u Koritima”, Compas, pristup ostvaren 1. prosinca 2018., https://www.compas.com.hr/clanak/1/1702/odana-poast-dvojici-branitelja-pripadnicima-tigrova-poginulim-u-koritima.html

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak