Najmlađa žrtva ovog bezumnog napada bio je 11-godišnji Dragan Cvetković – bombardiranje i raketiranje Bizovca

Dana 7. studenog 1991. godine zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije napali su željezničku prugu, željezničke stanice i kuće u mjestima Feričanci, Našice, Breznica Našička, Niza, Koška i Bizovac na relaciji Virovitica-Osijek s namjerom uništenja jedinog opskrbnog pravca od zapada prema istoku Hrvatske. I dok je velika tragedija izbjegnuta u Našicama gdje su se na kolodvoru nedugo prije napada križala dva putnička vlaka, Bizovac nije bio te sreće. Taj 7. studeni ostati će upamćen kao najtragičniji dan u novijoj povijesti Bizovca, mjesta udaljenog 18 kilometara zapadno od Osijeka.

Šokirani članovi Promatračke misije Europske zajednice kraj hotela “Termia”

Prvi napad bio je usmjeren na hotel “Termia” kraj Bizovačkih toplica u kojem su se u tom trenutku pored hrvatskih vojnika i civila nalazili i članovi Promatračke misije Europske zajednice. U napadu su zrakoplovi JNA ispustili dvije bombe od 250 kilograma te jednu bombu od 500 kilograma, tzv. “krmaču”. Iako su bombe promašile hotel, od siline detonacije i pritiska na ulazu u hotel poginuo je hrvatski branitelj Josip Marinić, pripadnik Baranjsko-Međimurske bojne ZNG. Osim toga, mnogo je ljudi bilo ranjeno, među njima i promatrač Europske zajednice, Talijan, Vittorio de Paolo.

Samo sat i pol kasnije, drugim zračnim napadom, neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor raketama “zrak-zemlja” Ispaljeni projektili teško su oštetili nekoliko obiteljskih kuća u blizini kolodvora.

U napadima su stradale i brojne kuće

Treći zračni napad donio je najviše žrtava. U njemu je MIG-21 ispalio rakete na samo središte Bizovca prepuno mještana, civila i radnika koji su se vraćali svojim domovima s posla. Stradala su trojica pripadnika lokalne prometne policijske patrole – Josip Jurenac, Darko Kovačević i Slavko Vidaković. Osim njih poginulo je četvero civila – Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković. Dvadesetak osoba bilo teže ranjeno.

Unatoč pokrenutom sudskom postupku za ovaj zločin nikada nitko nije odgovarao pred hrvatskim pravosuđem.

Naslovna fotografija – Darko Jančikić

Izvori
Literatura
Martinić Jerčić, Natko; Ružić Slaven. 107. Vukovi s Drave. Belišće: Slog, 2017.
Petričević, Ante; Husar, Josip et al. Ratna kirurgija u Domovinskom ratu. Split: Ante Petričević, 2007.
Čutura, Dinko ur. Heroji ne umiru (I. knjiga). Zagreb: Hrvatska zejdnica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, 2009.

Periodika
Drago Hedl: “Avioni ‘kose’ Slavonce” Slobodna Dalmacija (Split), 9. studenoga 1991., 8.

Televizija
Dnevnik1. Hrvatska radiotelevizija. autor Slavica Lukić, urednik Mladen Lacković, 7. studenoga 1991.

Internet
Lidija Aničić: “Ni nakon tri desetljeća nitko nije odgovarao za najveću tragediju u povijesti Bizovca”, Glas Slavonije, pristup ostvaren 7. studenoga 2020., https://www.glas-slavonije.hr/447949/4/Ni-nakon-tri-desetljeca-nitko-nije-odgovarao-za-najvecu-tragediju-u-povijesti-Bizovca

Podijeli članak