Štitio je doktora Šretera od napada ekstremnih Srba – poginuo heroj Tomislav Ljevaković

Na današnji dan, 13. listopada 1991. godine, u obrani Pakraca poginuo je heroj Domovinskog rata Tomislav Ljevaković.

Tomislav Ljevaković rođen je 6. prosinca 1961. u Pakracu gdje je i odrastao. Bio je vrlo blizak sa starijim bratom Ivicom, uvijek su zajedno obrađivali zemlju u Omanovcu. Osnovnu školu završio je u Pakracu, a srednju u Daruvaru stekavši zvanje strojobravara. Bio je dobar učenik. Praksu je odradio u tvornici stakla u Lipiku u kojoj se odmah po završetku škole zaposlio. Volio je svoju struku.

Također, još od srednje škole volio je popravljati i proučavati automobile, motocikle i sve ostale strojeve. Kao mali, stalno je igrao nogomet s vršnjacima iz susjedstva, a volio je i vatrogastvo. Tomislav je bio član DVD-a Pakrac i od 7 godine išao je s vatrogascima na more. Kasnije je redovito vježbao sa starijim članovima društva. Obitelj ga pamti po dobroti, veseloj naravi i marljivosti. Volio je pjevati, plesati, izlaziti i lijepo se oblačiti. Čim je dobio putovnicu, išao je kupovati robu u talijanski grad Trst.

Početkom demokratskih promjena postao je član Hrvatske demokratske zajednice. Bio je blizak s vođom pakračkog HDZ-a dr. Ivanom Šreterom. Često ga je čuvao, odnosno osiguravao njegovu kuću koja je bila meta napada srpskih ekstremista. Tomislav je osiguravao i Stjepana Mesića pri njegovom posjetu Hrvatskog doma u Pakracu ’91.. Bio je dragovoljac Domovinskog rata od 19. kolovoza 1991. godine. Kao pripadnik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna, bio je zadužen za držanje straže na otpornoj točki na Praulji, gradskoj četvrti u sjevernom dijelu grada prema Maloj i Velikoj Krndiji; nasuprot neprijatelju u pakračkim vinogradima i brdu Čukur.

Zapovjednik mu je bio Stipe Hodak, a 2. vodom zapovijedao je Ivo Bogović. Poginuo je 13. listopada 1991. od krhotina minobacačke granate na Praulji zajedno s Antunom Žilijem i Željkom Šimunovićem. Marijan Gašpar navečer je njihova tijela odvezao u Prekopakru, jedva izvukavši živu glavu zbog jake minobacačke i snajperske vatre. Taj dan, svi preostali civili napustili su taj dio grada.

Tomislav Ljevaković u trenutku pogibije imao je 29 godina. Iza sebe ostavio je suprugu Mirjanu te sedmogodišnjeg sina Dragu i četverogodišnju kćer Ivanu.

Izvori
Literatura
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995. Grad Pakrac i Grad Lipik, 2009.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak