“Za mene nije zapovjednik onaj koji kaže naprijed, već onaj koji kaže za mnom!” – u bitci za Batinjane poginuo heroj Stjepan Širac – Stipa

Na današnji dan, 6. listopada 1991. godine, u selu Batinjani odigrala se presudna bitka za opstanak Pakraca. Tog dana srpske snage ondje su presjekle jedinu komunikaciju Pakraca s ostatkom Hrvatske, cestu prema Kutini.

Ulaz u selo Batinjani iz pravca Pakraca – mjesto stradavanja Stjepana Širca

Branitelji nesvjesni te činjenice upadali su redom u zasjede i gubili živote. Kada je shvatio što se događa zapovjednik obrane grada Pakraca Stjepan Širac pohitao je u akciju sa samo desetak branitelja. Na samom početku bitke, pokušavajući izvući preživjele, pod zaštitom improviziranog oklopnjaka TOP – 2, Stjepan Širac je poginuo, a oklopnjak je uništen. Njegova pogibija izazvala je veliki šok. Ipak nakon cjelodnevne borbe, neprijatelj je protjeran, a cesta je opet postala prohodna (na vlastitu odgovornost) čime je Pakrac ostao na životu.

Srednjoškolski dani

Stjepan Širac rođen je u Pakracu 31. svibnja 1951. godine. Odrastao je u Prekopakri sa starijim bratom Vinkom i mlađom sestrom Vesnom. Roditelji su ga odgojili kao poštenog i dobrog mladića koji je već u ranoj mladosti oduševljavao karizmom. Nakon što je u Pakracu završio gimnaziju, otišao je u Zagreb gdje se upisao u Višu upravnu školu. Kao veliki domoljub ondje se kao student priključio 1971. godine pokretu „Hrvatsko proljeće“. Nakon što je pokret slomljen, pri premetačini studentske sobe u domu „Stjepan Radić“ milicija mu je u džepu pronašla hrvatsku trobojnicu. Uhićen je i pritvoren, a nakon puštanja odlučio je prekinuti školovanje i vratiti se u Pakrac.

Studentski dani

Ubrzo je otišao na odsluženje vojnog roka na kojem u Zadru završava školu rezervnih oficira JNA kao topnik. Radio je kao skladištar u PIK-u Lipik, a slobodno vrijeme provodio je radeći na zemlji ili kao lovac na Psunju. Iz braka s Jelenom imao je kćer Valentinu (r. 1975.) i sina Andreja (r. 1977.). Dolaskom demokratskih promjena aktivno se uključio u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kada je u ožujku 1991. u Pakracu počeo oružani sukob, Stjepan Širac se uključio u organizaciju obrane grada te tražio način kako da se domognu naoružanja. Krajem srpnja imenovan je zapovjednikom „nenaoružanih odreda“ u gradu Pakracu.

Uspomena iz JNA

Opći napad na Pakrac, 19. kolovoza 1991. dočekao je u svom stanu odakle je koordinirao akcije dragovoljačke postrojbe koja je pripremala teren za ulazak specijalaca u grad. Krajem kolovoza imenovan je zapovjednikom obrane Pakraca, a obrazlažući svoje mišljenje o pravom zapovjedniku svome ocu kazao je:

Za mene nije zapovjednik onaj koji kaže naprijed, već onaj koji kaže za mnom!

Upravo takav Stjepan Širac, poznatiji pod nadimkom Stipa, bio je u svim akcijama sve do pogibije u Batinjanima. Epilog te bitke su čak 23 poginula hrvatska vojnika te 5 stradalih civila. U toj bitci, Pakrac je izgubio zapovjednika obrane grada i neke od najhrabrijih vitezova, ali je uspješno obranjen.

Izvori
Benković, Stjepan; Križan, Branko. Kako se branio Lipik, Lipik: Udruga branitelja Lipika 1991. godine i Grad Lipik, 2016.
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995. Grad Pakrac i Grad Lipik, 2009.

Podijeli članak