“S brda Lisnik imali su nas kao na dlanu” – “Tigrovi” krenuli u oslobađanje šireg područja Slanog

Iako su srpske snage započele s povlačenjem iz mjesta Slano prethodnih dana, a hrvatske snage u više navrata od 21. svibnja 1992. ulazile u Slano, tim mjestom na magistralnoj cesti prema Dubrovniku nije se moglo potpuno ovladati nekoliko dana. Razlog je bio taj što su srpske snage držale dominantne visove u okolici.

Pripadnici protuzračne obrane “Tigrova” u okolici Slanog

Tako je na današnji dan, 25. svibnja 1992. godine, 1. gardijska brigada „Tigrovi“ krenula u sklopu akcija deblokade Dubrovnika u oslobađanje šireg područja Slanog, brda Lisnik i okolnih dominantnih visova. Konačan cilj bio je slomiti „kičmu“ neprijateljske srpske vojske i ovladati dijelom komunikacije Slano – Orahovi Do.

Krenulo se u ranim jutarnjim satima u tri pravca. Prva borbena skupina „Tigrova“, koja se kretala iz pravca Rudina prema Slanom, uspjela je ući u Slano i uz manja borbena djelovanja zaposjela položaje oko mjesta. Druga borbena skupina koja je imala zadaću napasti i osvojiti Lisnik, nije uspjela na vrijeme stupiti u borbeni kontakt s neprijateljem. Neprijatelj je to iskoristio i preko svojih izvidnica s Lisnika učinkovito naredio topničku vatru koja je „Tigrovima“ zadala velike probleme. Treća borbena skupina prema Slanom je krenula iz pravca Banića. Zbog jake i precizne topničke paljbe i njezino je napredovanje zaustavljeno uz velike gubitke. Od krhotina granate smrtno je stradao zapovjednik voda Željko Tadić iz 3. bojne dok su 23 gardista bila ranjena.

Spomen ploča na mjestu pogibije Željka Tadića

Nakon izvlačenja poginulog suborca te zbrinjavanja ranjenika, u popodnevnim satima poduzeta je napadna akcija na brdo Lisnik. Uz potporu brigadnog topništva, haubica, tenkova te uz više pješačkih napada „Tigrovi“ nisu uspjeli ovladati brdom Lisnik.

Kako smo osvojili Čepikuće, poslije toga nismo mogli osvojiti ovaj dio prema Mravnici onda je pokojni Gavran (op. a. Damir Tomljanović) zapovjedio da se ide cestom okolo preko uzvisine da bi mogli isplivat na taj položaj. Međutim ovi su jaku vatru s Lisnika i imali su nas kao na dlanu pošto je Lisnik ovdje najdominantnija kota. Onda smo zauzeli položaje dok topništvo nije osvojilo Lisnik.

Dragan Bulić, 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Skupina koju su činila tri tenka T-55 i četiri transportera s tenkovima iz prve i druge skupine u međuvremenu sudjelovala je u borbama za oslobađanje Slanog i Osmina nadajući se da će slomiti blokadu Dubrovnika koji se nalazio u vrlo teškoj poziciji, bez struje i vode. Ipak agresorsko topništvo spriječilo ih je u tom naumu.

Idućeg dana Lisnik je napokon oslobođen, no 27. svibnja to brdo postalo je i jedno od najtragičnijih mjesta u ratnom putu 1. gardijske brigade. Tog dana ondje je poginulo sedam, a ranjeno jedanaest pripadnika 4. bojne „Tigrova“.

Naslovna fotografijaDamir Tomljanović Gavran sa suborcima tijekom akcija deblokade Dubrovnika, svibanj 1992.

Izvori
Literatura
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Televizija
Izdrži prijatelju, stižem!. Hrvatska radiotelevizija. scenarist i redatelj Žarko Dovranić, 2019.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.