Stigao je braniti domovinu svojih predaka i ušao u najelitniju postrojbu HV-a – poginuo heroj Ante Malić

Na današnji dan, 26. lipnja 1995. godine, poginuo je heroj Domovinskog rata Ante Malić.

Ante Malić rođen je 6. kolovoza 1973. godine u Australiji u Melbourneu. U obitelji australskih Hrvata odgajan je u tradicionalnom i domoljubnom duhu te se od mladosti uključio u rad „Australskog hrvatskog družtva – Melbourne“.

Od malena se bavio sportom. Bio je veliki poznavatelj borilačkih vještina. Trenirao je boks, karate i jiu jitsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Kada je u Hrvatskoj počeo rat Ante je bio na pragu punoljetnosti te je sa zanimanjem pratio što se zbiva u domovini njegovih predaka, a mnogi njegovi prijatelji i kolege iz kluba „Black Dragon“, poput Stjepana Grbavca, su i otišli u Hrvatsku te se stavili na raspolaganje novoizabranoj vlasti.

Kako bi se što bolje pripremio za odlazak u Hrvatsku, Ante Malić odslužio je vojni rok u Australskoj vojsci, a zatim u lipnju 1994. došao u domovinu svojih predaka. Ubrzo se priključio elitnoj novoosnovanoj postrojbi Hrvatske vojske – 1. hrvatskom gardijskom zdrugu gdje je raspoređen u 3. gardijsku padobransku bojnu. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, ali i promovirao među suborcima.

Poginuo je u lipnju 1995. s nepune 22 godine na Šator planini (BiH) u borbama za Talijanov vrh tijekom jedne od pripremnih akcija za operaciju “Oluja”. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u Kongori kraj Tomislavgrada, kraj svojeg oca Bože koji je ubijen u Australiji.

Nikada neću moći zaboraviti naše zadnje trenutke skupa… moj binom i brat! Samo dva dana prije bili smo slobodni. Između akcija. Odveo sam ga do Dubrovnika na dva dana da “odmorimo glave”. Vratili smo se i ujutro krenuli u “akciju” i tada se prekida jedan život, mladost, radost… velika tuga u sekundi. Oko nas su počele padati granate, geleri, dim… Izgubio sam svijest na par sekundi. Dolazim k svijesti i gledam kroz dim. Mutno nazirem Antu. Vidim ga par metara od mene. Kako je gledao dvogledom tako je i klonuo, nepomičan… Shvatio sam… Ja pun krvi, bivam po drugi puta ranjen.

Denis Tešanović, suborac

U sjećanje na časničkog namjesnika Antu Malića od 2016. organizirano je nekoliko izdanja otvorenog sportskog natjecanja pripadnika MORH-a pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”.

Izvori
Literatura
Monografija 1. hrvatski gardijski zdrug, Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Internet
Marina Perić Kaselj: “U Domovinski rat htio je poći i 14-godišnji Hrvat iz Buenos Airesa”, Moja Hrvatska, pristup ostvaren 26. lipnja 2021., https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/domovinski-rat-buenos-aires-ljubav-stjepan-grbavac-franjo-tudman-1199074
MORH: “Završeno natjecanje “Viribus unitis””, pristup ostvaren 26. lipnja 2021., https://www.morh.hr/zavrseno-natjecanje-viribus-unitis-2/

Svjedočanstva
Pismeno svjedočanstvo Marka Radoša, objavljeno na Facebook profilu 26. lipnja 2020.
Pismeno svjedočanstvo Denisa Tešanovića, objavljeno na Facebook profilu 26. lipnja 2020.

Podijeli članak