Legli su pred tenkove da ne uđu u Vukovar – u Bogdanovcima zaustavljena kolona JNA

Današnji dan, 5. svibanj, obilježava se kao Dan općine Bogdanovci kao spomen na zaustavljanje kolone tenkova JNA u tom prkosnom selu nedaleko Vukovara. Dogodilo se to upravo na današnji dan 1991. godine.

U selu je te nedjelje bila krizma pa je vladalo svečano raspoloženje. Za vrijeme ručka, oko 13 sati selom se prolomio zvuk sirene za uzbunu. Bio je to znak koji je označio približavanje tenkovske kolone JNA prema selu. Naime iz pravca Vinkovaca prema Vukovaru kretalo se oko 20 oklopnih vozila.

Hrabri Bogdanovčani

Pero Matić legao je pred tenk uz poruku da dalje mogu ići samo preko njega mrtvog. Nije bio jedini koji je na taj način iskazao revolt prema JNA. Pred gusjenice je legao i Martin Marjanović. Zavladala je napeta situacija. Iako je prema svjedočanstvima jedan od oficira izdao naredbu da kolona krene, mladi ročnici u vozilima odbili su je izvršiti.

Mnogi od njih su se uplašili i počeli plakati, a neki su okupljenim Hrvatima pokazivali dva prsta pokazujući im da su na njihovoj strani. Počeli su mučni pregovori, a djeca su kao poruku mira palila svijeće koje su potom ubacivala su tenkovske cijevi čeličnih grdosija koje su se našle u njihovom selu.

Tenk se vraća prema Vinkovcima

Nikada neću zaboraviti to ljutito “šlajdranje” tenkovima koji su dobili naređenje da se okrenu i vrate nazad prema Vinkovcima. Naročito neću zaboraviti jednog koji je na odlasku kazao: “Ovo ćete zapamtiti i platiti!”

Ivana Batas, svjedokinja
Sravnjeni Bogdanovci 1998. (autor fotografije Damir Radnić)

Ubrzo su zaista, već iste jeseni, platili veliku cijenu. Mnogi su Bogdanovčani ubijeni u agresiji na njihovo selo koje je okupirano 10. studenog 1991., a potom temeljito uništeno.

Izvori
Internet
Snježana Vučković: “NE ZASLUŽUJU LI NAKLON? Ovo su ljudi koji su tijelima spriječili ulazak tenkova u Vukovar!”, Dnevno.hr, pristup ostvaren 2. svibnja 2022., https://www.dnevno.hr/domovina/ne-zasluzuju-li-naklon-ovo-su-ljudi-koji-su-tijelima-sprijecili-ulazak-tenkova-u-vukovar-1162941

Audiovizualni izvori
Bogdanovci između zvijezda. Amico studio. redatelj Stipe Majić, scenarist i autor Vinko Žanić Gogo, 2021.

Podijeli članak