Jedini je poginuli pripadnik “Galebova” koji su čuvali granicu na Savi – poginuo heroj Marko Papak

U obrani granice Republike Hrvatske 14. travnja 1995. godine na Savi kraj Slavonskog Broda život je položio granični policajac i heroj Domovinskog rata Marko Papak.

Marko je rođen 3. rujna 1958. godine u Iloku gdje je živio i odrastao te zasnovao obitelj. Po zanimanju je bio građevinski tehničar. Sa suprugom je imao troje djece – Dalibora, Marijanu i Zrinku. Kada je Ilok u listopadu 1991. okupiran, Marko i njegova obitelj kao prognanici su se smjestili u Sibinju kraj Slavonskog Broda. Ondje je Marko pristupio Postaji granične policije Slavonski Brod. Njome je zapovijedao Mato Klarić koji se prisjeća:

Marko je stigao u naš kraj s područja Vukovara i priključio nam se kao pričuvni policajac. Mi smo tada imali zadaću čuvanja granice u dužini od oko 170 kilometara. Kako je to cijelom dužinom bila borbena granica zadatak nije bio nimalo lak. S druge strane neprijatelj je bio jako dobro utvrđen, imali su rovove, tranšeje i bunkere.

Ratni naziv Markove postrojbe bio je „Galebovi“. Bilo ih je otprilike 700 (od čega 400 djelatnih i 300 pričuvnih policajaca). Osim čuvanja granice imali su zadatak pratiti zbivanja u Bosni i Hercegovini odnosno bilježiti odnosno prikupljati podatke o pokretima borbenih vozila i transportnih kamiona srpskih snaga. Ti pokreti s druge strane Save redovito su praćeni otvaranjem vatre prema Republici Hrvatskoj.

Kada bi trebali proći nekakvi materijali ili nekakve snage. Oni bi počeli pucati na 10 punktova na prostoru od 10 kilometara. U takvim situacijama dolazilo je do izmijene vatre. To se dogodilo i kobnog 14. travnja 1995. kada je Marko smrtno pogođen hicem u glavu. Ja sam bio u gradu te sam odmah po dojavi došao mjesto njegovog stradanja. Marka su suborci iznijeli kroz minsko polje do hitne pomoći no nije mu bilo spasa.

Mato Klarić, zapovjednik

Marko Papak poginuo je braneći granicu Republike Hrvatske kod Poloja. Jedini je poginuli pripadnik Postaje granične policije Slavonski Brod u Domovinskom ratu. Pokopan je u Slavonskom Bordu, a na mjestu njegove pogibije suborci i kolege podigli su spomen obilježje kako se ne bi zaboravila njegova žrtva.

Podijeli članak