“Hadžiću sam opalio šamarčinu, a on se upišao” – uhićeni Goran Hadžić i Borivoje Savić

Tijekom akcije oslobađanja Plitvica 31. ožujka 1991. godine uhićen je veći broj pobunjenih Srba, među njima i čelnici Srpske demokratske stranke – Goran Hadžić, tada predsjednik SDS-a Vukovar te Borivoje Savić, tada tajnik SDS-a Vukovar. Njihovog uhićenja za potrebe dokumentarnog filma “Krvavi Uskrs” prisjetio se Damir Šimunić, zapovjednik 3. satnije Jedinice za posebne namjene Rakitje.

Damir Šimunić u dokumentarnom filmu “Krvavi Uskrs”

Šimunić je u akciju vodio drugi autobus s pripadnicima jedinice iz Rakitja koji je išao na razdaljini od prvog autobusa koji je upao u zasjedu:

Moja šifra na vezi bila je KOS 3 i ja čujem na motorolu „KOS 3, KOS 3“ i čujem na motoroli pucnjavu. Mi smo čuli pucnjavu i dolazi dr. Husar isto s nama i on prvi izlazi i veli dečki idemo van. Idemo svi van nema problema, Izlazimo iz autobusa. Mate Juroš sjećam se, sad pokojni, masa mojih dečkiju. I onda smo se razvukli i dr. Husar odlazi dalje s mobilnom ekipom spašavati ove dečke ranjene iz prvog autobusa, a mi trčećim korakom prema njima.

Ja sam razvukao dečke svakih 10-15 metara da nisu paralelno, da su cik-cak, da lijevi paze desno, a desni lijevo. Dok smo mi došli gore trebalo je 15 minuta. Trebaš ti trčat, a oprema, ja imam na sebi 50 kila opreme, 40. Imaš pancirku od 13 kila, imaš pet šaržera metaka, one prve bombetine. Izgledali smo ko one kornjače korky, ko kornjačići.

Idemo, puca se, vidim ovaj donosi ovog zarobljenog, onaj onog i odjednom auto i vidim momka iz Zadra, Rogića, kako vadi frajera van. Savić je pružao otpor i oni su njega dole složili. A taj Hadžić, Rogić ga je izvukao van i drži njegov revolver 357-icu. Ja dolazim i ne zna tko je on. Ja vidim da četnički izgleda i ja mu opalim šamarčinu. On se upiša i padne mu dozvola za revolver. I ja dam Rogiću dozvolu i velim ti si ga zarobio tvoj je revolver. I mi idemo dalje, šibamo ne, Mario Zelenika dovodi 3 zarobljena, Predrag Petrić Laf isto, to su dečki iz Rakitja, a isto su zarobili par ljudi i momci iz Lučkog. Mi smo se svi izmiješali, ne mogu ja sad reći ovaj je dao više, a ovaj manje. Ne! Svi smo bili zajedno.

I Borivoje Savić i Goran Hadžić ubrzo su pušteni iz pritvora. Goran Hadžić kasnije je tijekom rata bio premijer te predsjednik “Republike Srpske Krajine”. Pred hrvatskim pravosuđem osuđen je za niz ratnih zločina. Suđenje u Haagu, u kojem ga se teretilo i za zločin na Ovčari, prekinuto je 2016. godine njegovom smrću.

Rad portala možete podržati kupnjom majica s ratnim motivima. Pronađite ih u WEBSHOPU ili se javite na shop@domovinskirat.hr

Podijeli članak