“Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku” – govor Aleksandra Vučića u Glini

Na današnji dan, 20. ožujka 1995. godine u okupiranoj Glini, u organizaciji Srpske radikalne stranke koja je baštinila četnički pokret i ideologiju, organiziran je stranački skup. Ostao bi to tek jedan u nizu skupova radikala u Krajini da se na njemu, među ostalim govornicima, okupljenima nije obratio Aleksandar Vučić, danas predsjednik Republike Srbije.

Pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste prvi podigli baklju slobode tamo 26. juna još 1991. Vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili srpske teritorije u Republici Srpskoj Krajini.

Ovim riječima započeo je svoj govor Vučić spomenuvši se 26. lipnja 1991. godine. Naime, samo dan nakon što je hrvatski Sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske, u Glini su pobunjeni Srbi zauzeli policijsku postaju, a hrvatske policajce zatočili te ih odvezli u kninski zatvor. Reakcijom hrvatskih policijskih snaga – Posebne jedinice policije PU Sisak „Osa“ i Antiterorističke jedinice Lučko, postaja je oslobođena, a pobunjenici natjerani u bijeg. Ipak intervencijom JNA hrvatske snage ostale su odvojene od ostatka grada u policijskoj postaji. U takvim okolnostima djelovali su sve do konca srpnja kada je Glina okupirana, a hrvatska policija se povukla prema Viduševcu.

Vi se, braćo, ne borite za ništa što nije vaše, nego da sačuvate ono što je oduvijek bilo srpsko i to mora ostati srpsko. Pre četiri godine na dnevnicima je svaku večer bilo po pola sata o onome što se dešava u Srpskoj Krajini, na Baniji, Kordunu u Lici… Što sada ima na televiziji? Kakvo je vreme u Krajini? Eto što njih interesuje. Kao da je to u inostranstvu, kao da je u Hrvatskoj? E neće  moći.  Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. I ono što je ostalo u Srbiji simpatizera Slobodana Miloševića ne znaju u kakvoj će državi živeti sutradan.  Nitko više ne zna ni u ovoj sali ne zna za koju se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili neka avnojska Jugoslavija.  Kakva će to država biti. Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, tu odstupavanja više neće biti. Živeli!

Govor mladog radikala Aleksandra Vučića popraćen je velikim pljeskom. Povijest ga je demantirala ni pet mjeseci kasnije kada su hrvatske snage u oslobodilačkoj operaciji „Oluja“, 6. kolovoza 1995. godine oslobodile Glinu.

Rad portala možete podržati kupnjom majice u WEBSHOPU

Podijeli članak