Ekipa “Tigrova” koje je probijala put prema opkoljenom Dubrovniku – formirani “Ćukovi izvidnici”

Na današnji dan. 16. ožujka 1992. godine, ustrojen je izvidnički vod 1. bojne 1. gardijske brigade Hrvatske vojske “Tigrovi”, kasnije poznat pod nazivom „Ćukovi izvidnici“.

“Ćukovi izvidnici” u zapadnoj Slavoniji

Cilj ustrojavanja izvidničkog voda u 1. bojni, koja je nosila naziv “Ćukovi”, bio je organizirati jednu malu, mobilnu, stalno spremnu postrojbu unutar bojne za nove izazove. Izvidnički vod se ustrojavao od dragovoljaca iz bojne, a osim izvidničkih aktivnosti, sudjelovao je i u svim borbenih operacijama u kojima će sudjelovati 1. bojna “Tigrova”.

Ratko Dragović Klek, zapovjednik “Ćukovih izvidnika”

Aktivnosti ovog voda detaljno su opisane u knjizi njegovog prvog zapovjednika Ratka Dragovića Kleka Ćukovi izvidnici. S Klekom sam za potrebe emisije Domoljubne minute, na Hrvatskom katoličkom radiju, napravio intervju koji prenosim u cjelosti.

Borna: Kako je došlo do osnutka „Ćukovih izvidnika“?
Klek: Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja početkom 1992., koje je nastupilo i u zapadnoj Slavoniji, mislio sam da unutar bojne postoji mogućnost formiranja jednog izvidničkog voda koji bi bio mobilan. Prelazili smo na novo bojište koje je iziskivalo da baš male postrojbe mogu imati vrlo veliku učinkovitost na terenu.

Borna: Radi se o dubrovačkom ratištu?
Klek: Tako je, mi smo se spremali za jug i zato je došlo do formiranja ovog izvidničkog voda. Ja sam tada bio zapovjednik 1. satnije 1. bojne. Satniju sam predao novom zapovjedniku i ustrojio izvidnički vod.

Borna: Inače se napreduje sa zapovjednika satnije na zapovjednika bojne, vi ste preuzeli zapovijedanje vodom. Je li se radilo o profesionalnom izazovu ili je to bilo „s konja na magarca“?
Klek: Nije meni to predstavljalo problem da idem na manju dužnost. Rat je trajao i trebalo je osposobiti postrojbu kako bi bila što učinkovitija i da što prije rat završi.

Borna: Je li dragovoljnost bila jedini kriterij za ulazak u vod ili se provodila i određena selekcija?
Klek: Dragovoljnost prije svega. Nisam nikoga zvao. Nakon toga nastupila je i selekcija. Tko je mogao psiho-fizički izdržati naše pripreme taj je ostao.

“Ćukovi izvidnici” u zapadnoj Slavoniji

Borna: Gdje se vod formirao?
Klek: Mi smo se ustrojili na Vrapču u vojarni Senjak gdje su bili „Tigrovi“. Tjedan dana kasnije već smo završili na novljanskom ratištu kao pričuva 1. bojne. Smjestili smo se u Novoj Subockoj, a nakon toga smo krajem travnja bili i u Novskoj. Kompletna 1. bojna, pa i mi, otišli smo početkom svibnja na kratki odmor da bi 12. svibnja svi završili na južnom bojištu.

Borna: Radilo se o potpuno drugom svijetu u odnosu na Slavoniju. Kako ste tome prilagodili koncepciju ratovanja?
Klek: U Slavoniji trebalo je puno vojske da bi branili i da bi napali na neki prostor, a na južnom bojištu najveću su snagu imale male mobilne ekipe koje su bile dobro obučene i uvježbane. Kada su bile dobro vođene mogle su puno toga napraviti. Mi smo zadnji došli u sklopu 1. brigade dolje i tada je nastupila velika smjena na položajima kako bi se „Tigrovi“ koji su bili već danima tamo malo odmorili. Nakon toga, 20. svibnja, krenuli smo u snažnu ofenzivu. Mi, obični vojnici procijenili smo da možemo krenuti i tog dana oslobodili smo Okladnik i Trnovicu. Tako je počela operacija deblokade Dubrovnika. Izvidnički vod probio je crtu neprijatelja iznad Slanog prema Zavali i prvi ušao u Zavalu s južne strane, dok je sa sjeverne strane ušla 4. brigada. Osim što smo probijali crtu mi smo također mijenjali naše pješačke postrojbe na zauzetim položajima.



Borna: Koja je bila daljnja sudbina „Ćukovih izvidnika“?
Klek: Ja sam spletom okolnosti prešao u 5. bojnu „Tigrova“ gdje sam imenovan zamjenikom zapovjednika, zapovjedanje izvidničkim vodom preuzeo je Željko Levanić. Ta je ekipa pod njegovim vodstvom nastavila ratni put do krajnjeg cilja – oslobađanja čitavog hrvatskog juga. Bili su u drugom trajektu u desantu na Cavtat. Koncem 1992. došlo je do preustroja 1. brigade „Tigrova“ i tu završava ratni put tog voda.

Izvori
Literatura
Dragović Klek, Ratko. Ćukovi izvidnici : svjedočanstvo iz Domovinskog rata. Zagreb: Nova knjiga Rast, 2003.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Ratka Dragovića Kleka, prikupljeno 8. ožujka 2022.

Podijeli članak