Posljednja bitka “Tigrova” na dubrovačkom ratištu – bitka za brdo Timor

Nakon oslobođenja hrvatskog juga sve do Prevlake u listopadu 1992. godine, intenzitet borbi na tom području se znatno smanjio. Velik dio 1. gardijske brigade “Tigrovi”, koja je uz 4. brigadu bila nositelj oslobađanja tih prostora, postupno je premješten na zadarsko ratište gdje je trebalo sačuvati dostignute položaje u operaciji „Maslenica“.

Ipak, dio „Tigrova“ ostao je na jugu. Nakon reorganizacije brigade ondje je postavljena 1. bojna „Tigrova“ na čelu s bojnikom Tomom Medvedom. Kao dio Taktičke grupe 1 „Tigrovi“ preuzimaju položaje u cavtatskom zaleđu prema Trebinju.

Zapovjednik “Tigrova” sa zapovjedništvom novoformirane 1. bojne na čelo koje je imenovan Tomo Medved (prvi s desna)

Unatoč smanjenom intenzitetu borbi, neprijateljske provokacije nisu izostale. S položaja Srnjak, Veliki Vrh i Timor pješačkim i topničkim naoružanjem gađali su položaje hrvatskih snaga, na sreću bez gubitaka s hrvatske strane.

Kako bi se situacija olakšala zapovjednik 1. bojne naredio je oslobađanje koti Timor i Srnjak. Dana 6. ožujka 1993. godine brdo Timor oslobođeno je u jutarnjim satima. U akciji je sudjelovalo 14 „Tigrova“ koji su potom izvršili zadaću oslobađanja kote Srnjak, prethodno se probijajući kroz neprijateljsko minsko polje.

Na samom vrhu brda Srnjak, skupina koja je stigla prva vodila je blisku borbu s neprijateljskim formacijama. Uz podršku topništva i oklopništva srpske snage potjerane su iz svojih pet bunkera koje su zauzele hrvatske snage.

Ipak neprijatelj nije mirovao već je 7. ožujka 1993. godine započeo protunapad kako bi povratio izgubljene položaje. Raspoređene u dvije skupine od po deset vojnika, neprijateljske snage krenule su iz Slivnice te iskoristivši dobro poznavanje terena pokušale ovladati brdom Timor uz topničku podršku. Skupina koja se kretala bočno ušla je u borbeni kontakt sa skupinom od deset hrvatskih gardista. U toj je borbi poginuo 20-godišnji „Tigar“ Dejan Hrček iz Štitara kraj Županje.

Dejan Hrček

Napad je odbijen zahvaljujući interventnoj skupini od 15 gardista koja je priskočila u pomoć, no za brdo Timor plaćena je velika cijena mladog ljudskog života. Prva bojna “Tigrova” na dubrovačkom ratištu ostala je do početka travnja 1993. kada je njezine položaje preuzela Taktička grupa 153.

Naslovna fotografija – pripadnici 1. gardijske brigade na dubrovačkom ratištu

Izvori
Literatura
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Podijeli članak