Ovo su bili prvi “Gromovi” – osnovana Specijalna jedinica policije PU Karlovac

Nakon prvih demokratskih izbora u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, nezadovoljan pobjedom Hrvatske demokratske zajednice, dio srpskog pučanstva otvoreno se u ljeto 1990. suprotstavio legalno izabranoj hrvatskoj vlasti. U situaciji kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju započelo se s organiziranjem Posebnih jedinica policije pri svim Policijskim upravama u Hrvatskoj.

Tako je 28. veljače 1991. u Policijsku upravu Karlovac stigao brzojav Stjepana Pečovskog, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, o izboru kadrova za što hitnije formiranje Posebne jedinice policije pri PU Karlovac.

Na današnji dan, 1. ožujka 1991. godine, formirana je jedinica jačine oko 180 djelatnika. Jedna satnija formirana je u Karlovcu, dok su pripadnici druge satnije bili u policijskim postajama u Slunju, Dugoj Resi i Ogulinu. Pri odabiru policajaca gledali su se psihofizička sposobnost i domoljublje, a djelatnici jedinice pristupili su joj dragovoljno.

Tijekom prvih mjesec dana Jedinica se popunjava materijalno-tehničkim sredstvima nakon čega započinje intenzivna obuka. Na prvi zadatak nije trebalo dugo čekati, 31. ožujka na području Plitvica, koje su se nalazile pod PU Karlovac, dogodio se „Krvavi Uskrs“ i pogibija prvog hrvatskog branitelja Josipa Jovića. Pripadnici jedinice u akciju su bili uključeni kroz zadaće blokade cesta te preprata uhićenih terorista s Plitvica u Karlovac.

Kroz proljeće 1991. pripadnici Jedinice vršili su osiguranja važnijih objekata te prometnica na kojima su imali dosta posla zbog toga što su dio Policijske uprave Karlovac prisvojile krajinske vlasti. Početkom ljeta ’91. Pripadnici Posebne jedinice policije poznate pod nazivom „Grom“ organiziraju obranu Saborskog te sudjeluju u prvim akcijama na području Ogulina. Koncem kolovoza i početkom rujna borbe su se rasplamsale na području Policijske uprave Karlovac što je značilo više posla za „Gromove“. Krizna žarišta izmjenjivala su se jedno za drugim – Slunj, Vaganac, Tržić, samo su neka od mjesta koja su branili pripadnici Jedinice. Također, usporedno s time angažirani su i na blokadi brojnih vojarni u Karlovcu i okolici.

U studenom 1991. Posebna jedinica policije postaje Specijalna jedinica policije te se sve više uključuje u borbe na karlovačkom ratištu kroz diverzantske akcije na teritoriju pod neprijateljskom kontrolom. Potpisivanjem Sarajevskog primirja Jedinica se posvećuje intenzivnoj obuci koja je obuhvaćala taktičku obuku, topografiju, obuku ronjenja i alpinizma, prvu pomoć, gađanje itd. U ljeto ’92. Jedinica je prvi put angažirana van matične Policijske uprave kada odlazi na područje Papuka gdje sudjeluje u akciji „Trokut“ s ciljem sprječavanja upada diverzantskih skupina s okupiranog područja. Uz to u listopadu dio pripadnika odlazi na jug Hrvatske gdje sudjeluje u oslobađanju Cavtata i Konavala sve do Prevlake. Upravo je u oslobađanju Cavtata odigrala važnu ulogu osiguravši dolazak 1. gardijskoj brigadi „Tigrovi“ koja je činila glavninu snaga.

Početkom 1993. „Gromovi“ odlaze na Velebit gdje sudjeluju u operaciji „Maslenica“, a zatim i „Medački džep“. Iduća 1994. bila je relativno mirna uz izuzetak kada krajem ljeta na područje Turnja u neposrednoj blizini Karlovca pristiže nekoliko tisuća izbjeglica iz zapadne Bosne koje su ugrožavale stanje sigurnosti na području PU Karlovac.

Napokon 1995. godine Specijalna jedinica policije „Grom“ sudjelovala je u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ u kojima je, kao dio hrvatskih snaga, oslobodila okupirana područja Republike Hrvatske. Sedmorica pripadnika Jedinice „Grom“ položila su svoj život na oltar Domovine u Domovinskom ratu.

Podijeli članak