Legendarni karlovački zapovjednik nosio je nadimak Wolf – stradao heroj Željko Čorak

U ljeto 1991. godine na crti obrane u Topuskom nadjenuo si je nadimak Wolf s kojim je ušao u legendu. Pravim imenom Željko Čorak još za života je imao ugled u Karlovcu koji je stekao baveći se borilačkim sportovima, uglavnom kung-fuom.

Odrastao je u rodnom Ogulinu u obitelji Ivana i Ivke. Ovaj po struci ekonomski tehničar, nije se puno dvoumio kada je počeo Domovinski rat. Dragovoljno je pristupio 110. karlovačkoj brigadi Hrvatske vojske te se svojom karizmom, znanjem i hrabrošću prometnuo u jednog od najboljih zapovjednika u toj postrojbi.

Ratni put započeo je kao zamjenik zapovjednika 2. satnije 1. bojne 110. brigade, Juraja Filipčića. Kada je Filipčić preuzeo zapovijedanje 1. bojnom na njegovo je mjesto došao Čorak koji je satniju vodio od Topuskog preko Slunjskih Brda do Turnja, Logorišta i Husja. Jedne noći na položajima u Slunjskim brdima, prvoj crti obrane Karlovca, napisao je pjesmu koja je postala jedan od simbola ratnog Karlovca – Wolfovu baladu.

Riječi: Damir Plavetić, Romano Pletikosić i Željko Čorak – Volf, glazba: Ratko Pogačić i Vlado Kolarić, uvodni tekst govori Vlado Škrtić, a pjeva Zdravko Vidak, snimio Jurica Grosinger u “Art studiju”, u ožujku 1992. Trebala je biti, tako je zamišljena – kao koračnica, ali je poslije smrti Željka Čorka pretvorena u baladu, prema riječima pokojnog Antuna Kraljevića, jedna od ljepših domoljubnih pjesama nastalih u tom ranom razdoblju.

Nažalost 28. veljače 1992. godine došlo je do teškog samoranjavanja ispred vojarne u Dombranskoj ulici koje je Wolfa stajalo života. Preminuo je idućeg dana, 29. veljače, u 34. godini života. Iza sebe je ostavio suprugu Martinu te dvije kćeri 9-godišnju Katarinu te 12-godišnju Aniku. Satnija kojom je zapovijedao nastavila je svoj ratni put noseći naziv Wolf u sjećanje na tragično preminulog prijatelja, suborca i zapovjednika Željka Čoraka. Posmrtno su uglazbili njegovu baladu, a predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman dodijelio mu je čin pukovnika.

Izvori
Literatura
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Perak, Anđa ur. Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije. Karlovac: Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, 2018.

Internet
Ivica Sečan: Priča o pjesmama, KAfotka.net, pristup ostvaren 28. veljače 2023., https://www.kafotka.net/price/5039

Televizija
Pripadnici 110 Karlovačke brigade Wolfovi u HTVovoj emisiji

Podijeli članak