Živog su ga objesili kako bi namamili njegove suborce – nestao heroj Milan Barić

Na današnji dan, 27. veljače 1992. godine u selu Komesarac nedaleko Cetingrada zarobljen je hrvatski branitelj Milan Barić. Od tada mu se gubi svaki trag.

Milan je rođen 17. siječnja 1966. godine od oca Jose i majke Kate. Odrastao je u Barić Selu nedaleko Slunja, a kada je počeo rat radio je u Zagrebu. Nije mogao mirno gledati agresiju na svoj kraj te se kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Republike Hrvatske stavio na raspolaganje braniteljima koji su bili u prilično nezavidnoj situaciji.

Oko 1. studenog je došao s konvojem pješice preko Čorkove uvale do Saborskog. Došao je u moju postrojbu i zajedno smo držali položaje prema Kordunskom Ljeskovcu i Koranskom Lugu, to je onaj dio dolje gdje je većinski živjelo pravoslavno stanovništvo.

Vinko Panić, suborac

Pobunjeni Srbi i JNA okupirali su 12. studenog 1991. godine Saborsko, a uskoro 16. studenog i Slunj. Malobrojne i slabo naoružane skupine branitelja krenule su se povlačiti prema Bosni. Milan Barić i dio branitelja nakon toga ostali su u muslimanskim selima s bosanske strane Korane iz kojih su svjedočili paležu i pljački hrvatskih kuća koje su uglavnom pljačkali njihovi dojučerašnji susjedi.

Milan je ondje saznao da su mu baka i teta ubijene. Odlučio se provjeriti tu obavijest te s grupom Muslimana prelazi na okupirano područje. Ondje su ga u selu Komesarac uhvatili okupatorski vojnici, dok su Muslimani uspjeli pobjeći. Njegovi suborci prisjećaju se kako je nakon zarobljavanja bio živ obješen (ispod tijela, oko pazuha) na krušku kako bi ih privukao da ga oslobode no bili su svjesni da bi pritom upali u vješto pripremljenu zasjedu. Nakon nekog vremena Milan je nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

Njegovo tijelo nije nikada pronađeno. Prema najsvježijim saznanjima nakon što su ga pretukli navodno je odvezen prema Kninu međutim prema tamo gubi mu se svaki trag.

Vinko Panić, suborac

Izvori
Literatura
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga druga). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Vinka Panića, prikupljeno 21. veljače 2020.

Podijeli članak