Legendarni ronioc obučavao je zadarske specijalce – ilegalna škola ronjenja PU Zadar

Početkom 1991. godine hrvatska policija pripremala se za eventualni oružani sukob. Često su se te pripreme odvijale u tajnosti, daleko od znatiželjnih pogleda pete kolone, a da su bile vrlo široke dokazuje i podatak o ilegalnoj školi ronjenja koja je proradila 27. veljače 1991. godine u okviru zadarskog Kluba podvodnih aktivnosti.

Sve je počelo u rujnu 1990. kada su na otvorenom prvenstvu Hrvatske u podvodnim vještinama u Puli, članovi zadarskog kluba zatražili da se u krugu vojarne JNA gdje se natjecanje održavalo digne hrvatska zastava. Do toga je nakon kraćeg natezanja i došlo, a ronioci su nedugo po povratku u Zadar stupili u kontakt s MUP-om. Jedna od legendi kluba, Vinko Šimunić – Bubanj, bio je voditelj ilegalne škole ronjenja.

Ronjenjem se bavim od 1968. godine, a preko 50 godina sam instruktor ronjenja. U mornarici u Puli gdje sam služio vojni rok završio sam niz vojnih tečajeva i imam niz specijalnosti koje su poslužile u Domovinskom ratu. Kada je počinjao rat radio sam kao skladištar i mene je 4.1.1991. nazvao ondašnji načelnik Policijske uprave s idejom da bi ja obučio jednu desetinu specijalne policije i jednu desetinu temeljne policije. Tako je uskoro započela ilegalna škola ronjenja koja je trajala desetak dana. Među tom nekolicinom policajaca bilo je heroja koji su kasnije položili život u ratu poput Dragana Žunića i Franka Lisice.

Vinko Šimunić – Bubanj

Zbog tajnosti škola se nije održavala u moru već na bazenima u Boriku kraj Zadra. Osim ronilačkih vještina, policajci su učili i baratanju eksplozivima. Bio je to početak vojnih aktivnosti u klubu podvodnih aktivnosti čiji su gotovo svi članovi dragovoljno otišli u Domovinski rat. Njih 126 sudjelovalo je u Domovinskom ratu, a u klubu je u svibnju ’91. organizirana i prva raspodjela oružja. Sve to zabilježio je u studenom 1991. novinar Večernjeg lista Nedeljko Jusup kojem je Vinko Šimunić – Bubanj tada kazao kako je ilegalna škola ronjenja bila „isključivo za specijal i hrvatsku stvar“.

Danas se toga Bubanj više ne sjeća što ne čudi s obzirom na intenzivan i bogat ratni put koji je uslijedio. Obučavao je Bubanj kasnije pripadnike pričuvnih i gardijskih brigada u kampovima koje su organizirali današnji generali poput Ivana Kapulara i Ante Gotovine. Ipak najponosniji je na svoju ulogu u postavljanju i održavanju pontonskog mosta na Novskom ždrilu nakon operacije „Maslenica“.

Izvori
Literatura
Čulina, Marko; Nikitović, Dušan. 112. brigada HV Zadar : od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zadar: Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, 2017.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Vinka Šimunića, prikupljeno 21. veljače 2023.

Podijeli članak