Čekao je kraj rata kako bi se oženio… – poginuo heroj Tihomir Bučarić

Na današnji dan, 27. veljače 1994. godine, poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata i 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Tihomir Bučarić.

Tihomir Bučarić (desno) sa suborcem

Rođen je 25. svibnja 1969. godine u Zagrebu u obitelji Josipa i Ružice. Po naravi je bio smiren, vedar i društven. Povremeno je igrao nogomet, a vrijeme je provodio i čitajući knjige. Imao je i brata Željka koji se s ljubavlju prisjetio starijeg brata:

On je bio desetak godina stariji od mene i kao stariji brat uvijek me je čuvao. On je od malena živio s bakom u Mičevcu i brinuo se o njoj. Srednju školu nije završio. On je išao za strojobravara u „Prvomajsku“, ali je odustao, pa se zaposlio u Grafičkom zavodu Hrvatske. Netom prije Domovinskog rata on je odslužio vojni rok u JNA u Šabcu i Kragujevcu i kada se vratio odmah se uključio. Tu nedaleko nas je bila vojarna JNA „Maršalka“ i tamo je išao se ekipom braniti JNA da iziđe van. Ubrzo se priključio „Tigrovima“ i oni su mu postali najvažniji. Čim bi ga zvali bez razmišljanja je odlazio. Iako je imao zaručnicu nije se htio vjenčati. Čekao je da završi rat.

S bratom Željkom

Prošao je niz ratišta, od zapadne Slavonije preko Dubrovnika do Velebita. Nažalost završetak rata Tihomir nije dočekao. Poginuo je 27. veljače 1994. u Senju.

Postoji priča da je život izgubio 27. veljače 1994. kada se vraćao s položaja kod brda Mali Alan na Velebitu i upao u zasjedu. Svatko priča svoju priču, svaki njegov suborac ima neku svoju istinu. Moj brat bio je vrlo blizak s pokojnim Damirom Tomljanovićem pa je postojala i priča da su njih dvojica zajedno poginuli samo se nije smjelo izaći u javnost odmah sa svim imenima. Išli smo u vojnu bolnicu u Dubravu identificirati ga. Roditelje je taj gubitak osobito pogodio. Oni su svaki dan na njegovu grobu, ali danas su tu moja djeca, njihovi unuci i oni im daju snagu.

Željko Bučarić, brat

Tragičnu sudbinu ovog heroja otkrio nam je njegov suborac iz Tigrova Darko Katuša:

Nažalost Tiho je stradao pod nesretnim okolnostima u jednom kafiću u Senju. Tada ga je uslijed nespretnog rukovanja vatrenim oružjem teško ranio njegov suborac, koji je pritom ranio i sam sebe. Bučarić je prevezen u Rijeku u bolnicu, no nažalost preminuo je. Ja nisam bio ondje prisutan kada se to dogodilo no dobio sam pismeno izvješće od njegovog zapovjednika. Tiho je bio divan momak, dragovoljac, dečko prva liga. Jako mi je žao da je tako stradao. Povezivanje njegove smrti s Gavranovom nema nikakvog smisla jer smo s Gavranom kobnog 17. veljače 1994. bili jedino Grgo Tokić i ja.

Tihomir Bučarić pokopan je na groblju u Jakuševcu, a od njega se oprostio i predstavnik mještana naselja Jakuševec idućim riječima:

Dragi naš Tiho! Zapala me izuzetno teška dužnost da se u ime svih mještana našeg rodnog mjesta oprostim od tebe, nad otvorenim grobom. Mjesno groblje Jakuševac, na ovom groblju vjekovno su na posljednji počinak praćeni naši najdraži: djedovi, bake, roditelji, braća… Bio si miran i tih mladi čovjek. Resile su te osobine čestitog čovjeka; poštenje, nenametljivost, dobrota, ljubav prema Domovini i bližnjima, te odlučnost i nepokolebljivost. Kada si odlazio na bojište, činio si to tiho i mirno. Taj uzvišeni čin prihvatio si tako ljudski i normalno, da smo se svi divili tvojoj sigurnosti i mirnoći. Imao si bogat unutarnji život. Planovi su bili tako veliki, a govorio si… “samo da oslobodimo ovu našu dragu Domovinu!” Slava ti za navek!

Željko na bratovu grobu

Tihomiru Bučariću posmrtno je dodijeljen čin narednika te niz odlikovanja. Udruga veterana domovinskog rata Velika Gorica – Klub Mičevec uz pomoć Mjesnog odbora Mičevec i udruga koje djeluju u mjestu te župnika Josipa Kiđemeta postavila je spomen-ploču Tihomiru Bučariću na središnjem Trgu u Mičevcu, selu u kojem je živio.

Autor fotografije Vladimir Štarkelj

Naslovna fotografija – Tihomir Bučarić sa zaručnicom

Izvori

Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga IV). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Kronike Velike Gorice: “FOTO Otkrivena spomen ploča hrvatskom branitelju Tihomiru Bučariću”, pristup ostvaren 24. veljače 2021., http://www.kronikevg.com/foto-otkrivena-spomen-ploca-hrvatskom-branitelju-tihomiru-bucaricu/

Svjedočanstvo
Usmeno svjedočanstvo Željka Bučarića, prikupljeno 23. veljače 2021.
Usmeno svjedočanstvo Darka Katuše, prikupljeno 1. ožujka 2022.

Podijeli članak