Od Pakraca do “Oluje” uvijek su bili prvi – osnovana Specijalna jedinica policije “Omega”

Nakon prvih demokratskih izbora u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, nezadovoljan pobjedom Hrvatske demokratske zajednice, dio srpskog pučanstva otvoreno se u ljeto 1990. suprotstavio legalno izabranoj hrvatskoj vlasti. U situaciji kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju započelo se s organiziranjem Posebnih jedinica policije pri svim Policijskim upravama u Hrvatskoj. Jedna od prvih bile su „Omega“ – Posebna jedinica policije PU Bjelovar osnovana na današnji dan, 23. veljače 1991. godine.

Sastavljena je od psihofizički najsposobnijih policajaca iz postaja Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Đurđevca, Virovitice, Čazme, Daruvara, Grubišnog Polja i Pakraca, koji su odmah započeli intenzivnu obuku. Zbog specifične situacije u gradu Bjelovaru u kojem su bili četiri vojarne JNA jedinica je smještena u nastavni centar Kukavica kod Male Pisanice, a zatim i u planinarski dom Kamenitovac.

Na prvu intervenciju nije se trebalo dugo čekati. Jedinica je 2. ožujka 1991. u ranim jutarnjim satima otišla u Pakrac gdje je sudjelovala u prvom oružanom sukobu s pobunjenim Srbima u Domovinskom ratu. Zajedno s Antiterorističkom jedinicom Lučko te Jedinicom za posebne zadatke Rakitje i Posebnom jedinicom policije Kumrovec vratila je policijsku postaju u Pakracu u hrvatske ruke te uvela javni red i mir.

Prvi izlazak van matične Policijske uprave Posebna jedinica policije „Omega“ imala je u srpnju 1991. kada odlazi na Banovinu gdje stiže u gotovo opkoljenu Glinu koja je okupirana 26. srpnja,  a „Omege“ se povlače prema Viduševcu. Istovremeno Jedinica djeluje i na području Policijske uprave Bjelovar gdje padaju i prve žrtve – Željko Cindrić i Ivica Filković. U tom kraju otvorena agresija započela je u kolovozu 1991. napadom na Pakrac, Lipik i Daruvar, a to je značilo i mnogo više posla za „Omege“ koje su bile najjača postrojba hrvatskih snaga na tom području.

Njezini zapovjednici bili su Miralem Alečković i Hamdija Mašinović. Osim u obrani zapadne Slavonije, Jedinica je bila angažirana i u Bjelovaru gdje su se vodili mukotrpni pregovori s JNA koji nisu uspjeli. Nakon cjelodnevnih borbi 29. rujna 1991. grad je oslobođen, a preostale snage JNA su se predale.

U listopadu 1991. započinju  oslobodilačke operacije hrvatskih snaga na Bilogori i u zapadnoj Slavoniji. U njima su naravno sudjelovale i „Omege“ koje u studenom postaju Specijalna jedinica policije. Nakon Sarajevskog primirja početkom 1992. bjelovarski specijalci sudjeluju u osiguranju šireg područja Pakraca, Lipika, Daruvara te Slavonskog Broda. Početkom 1993. godine odlaze na zahtjevnu velebitsku bojišnicu gdje uspješno sudjeluju u operacijama „Maslenica“ te „Medački džep“.

Ono što su započeli 1991. godine, uspješno su okončali u svibnju 1995. kada su u operaciji „Bljesak“ sudjelovali u oslobađanju zapadne Slavonije. Kruna njihovog ratnog puta bila je svakako operacija „Oluja“. U njoj su se po iznimno teškom terenu spustili s Velebita prema Gračacu, a zatim nastavili napredovanje sve do granice s Bosnom i Hercegovinom. Za slobodu domovine život su položila šestorica pripadnika Specijalne jedinice policije „Omega“, osim dvojice spomenutih to su Dražen Baniček, Dubravko Lukačević, Saša Rakijaš i Davor Hegedić.

Naslovna fotografija – ulazak “Omega” u Pakrac 19. kolovoza 1991.

Izvori
Literatura
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Podijeli članak