Jordanski UNPROFOR-ac kamionom se zabio u kontejner hrvatske policije – bizarna nesreća na autocesti Zagreb – Lipovac

Na današnji dan, 16. veljače 1994. godine, na autocesti Zagreb – Lipovac dogodila se bizarna nesreća u kojoj na svu sreću nije bilo smrtno stradalih. Naime pripadnik UNPROFOR-a zabio se kamionom u blokadnu točku koju je na autocesti držala hrvatska policija. Prikolica kamiona udarila je u kontejner koji se potpuno raspao, a u njemu su se u tom trenutku nalazila petorica policajaca.

Uskoro su objašnjene i sve okolnosti neobične prometne nesreće koja se dogodila na 294. kilometru autoceste Zagreb-Lipovac, na blokadnoj točki Policijske stanice Novska. Naime, na tom mjestu postavljena je prometna signalizacija pa je obvezno smanjivanje brzine vozila. No, čini se da vozač UNPROFOR-ova vozila, kamiona, pripadnik Jordanskog bataljuna nije obraćao pažnju na signalizaciju u trenutku kada je bio pred blokadnom točkom hrvatskih snaga.

Naime, zadnjim kotačem priključnog vozila udario je u betonsku zapreku, pa je prikolica udarila u kontejner koji se gotovo u potpunosti raspao, a u trenutku nesreće u njemu su bili policajci Mijo Latinović, Mario Erjavec, Marijan Androšević, Davor Hodak i Damir Vuković.

Nakon naleta na kontejner UNPROFOR-ov kamion zaustavio se tek nakon 400 metara, na UNPROFOR-ovoj kontrolnoj točki. Ozlijeđeni policajci prevezeni su u kutinski Medicinski centar, dok je najteže ozlijeđeni Androšević prevezen je u zagrebački KBC Rebro gdje se uspješno oporavio.

Prometne nesreće uzrokovane neiskustvom, neopreznošću, pa čak i alkoholom nisu bile rijetkost kada su u pitanju UNPROFOR-ci u zapadnoj Slavoniji. Čim su stigli, u ljeto 1992., pripadnici jordanskog bataljuna sudjelovali su u nizu nesreća. Na pritužbe s hrvatske strane nije trebalo dugo čekati. Već u listopadu 1992. glavni koordinator civilnih poslova UNPROFOR-a morao je uvjeravati hrvatske vlasti kako svi njihovi vozači imaju važeće vozačke dozvole. Ipak, dodao je kako se obavljaju dodatne vježbe i kako se za vozače izrađuje poseban priručnik.

Međutim, situacija se nije poboljšavala, štoviše nesreća je bilo sve više. Samo na daruvarskom području 1993. izazvali su 36 prometnih nezgoda, a u prosincu 1993. vozač jordanskog bataljuna u Novskoj je teško ozlijedio dječaka, a u pokušaju bijega još ga je jednom pregazio.  

Naslovna fotografija – pripadnici jordanskog bataljuna UNPROFOR-a na autocesti Zagreb-Lipovac (autor Željko Gašparović)

Izvori
Literatura
Miškulin, Ivica. Imas puska, imas pistol? – o mirovnim operacijama Ujedninjenih naroda u zapadnoj Slavoniji. Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2014.

Internet
Željko Dolgoš: “Prometna nesreća UNPROFOR-ovog vozila, policajci van životne opasnosti”, Novska.in, pristup ostvaren 12. veljače 2020., https://www.novska.in/povijest/prometna-nesreca-unprofor-ovog-vozila-policajci-van-zivotne-opasnosti

Podijeli članak