Bio je jedan od najsposobnijih HOS-ovaca u ratu – rođen heroj Thomas Crowley

Na današnji dan, 14. veljače 1949. godine, rođen je jedan od heroja Domovinskog rata – Thomas Crowley – Irac.

Thomas Crowley rođen je u Manchesteru, a odrastao je u Južnoafričkoj Republici, kamo su se iz Irske doselili njegovi roditelji. Od svojih 46 godina života, navodno je čak 28 proveo u ratovima diljem svijeta. Kad je na CNN-u vidio snimku “osječkog crvenog fiće” preko kojeg prelazi tenk, te se dodatno informirao o stanju u Hrvatskoj, spakirao se i krenuo u nepoznato. U Zagrebu se priključio postrojbama HOS-a i tu je počeo njegov ratni put.

U početku se borio na novljanskom i jasenovačkom ratištu kao pripadnik 1. satnije HOS-a “Ante Paradžik”. Nakon toga Crowley odlazi na drniško ratište gdje pristupa IX. bojni HOS-a “Rafael Vitez Boban”. Nakon što su Srbi započeli agresiju na Bosnu i Hercegovinu, Crowley sudjeluje u teškim borbama oko Livna i Kupresa, a nakon toga daje svoj doprinos i u obrani Mostara. Nakon preustroja IX. bojne HOS-a, ona je u siječnju 1992. godine pridružena 114. brigadi Hrvatske vojske. U operaciji „Maslenica“ tijekom siječnja, veljače i ožujka 1993. godine Crowley je sa svojih 60 suboraca iz HOS-a sudjelovao u legendarnoj obrani Škabrnje.

Sa suborcima iz IX. bojne HOS-a

Sama obrana Škabrnje, to se zna, ona je djelo Irca Toma Crowleya! Čovjek je osmislio sustav mina „televizija“, način na koji ga koristiti i stavljao je osigurače mina na zadnji zub. Doslovno smo cijelu Škabrnju izminirali, iznutra i izvana. Iznutra sustavom „televizija“, u slučaju gubitka sela da možemo sve ili pojedine ulice dignuti u zrak zajedno s neprijateljem. Mine je trebalo svakodnevno obilaziti i provjeravati jer svaki dan su ih njihovi pokušavali poskidati da naprave put pješacima. A bili su stvarno uporni, očito da je za njih Škabrnja bila od nekog posebnog značenja! Unatoč velikim žrtvama, stalno su pokušavali. Sjećam se položaja kod Ražovljeve glave (op. a. dominantna kota iznad Škabrnje) gdje, čini mi se, nisam stigao pojesti ni jedan cijeli sendvič kada bih ujutro držao stražu. Jer čim sam se popeo na kat evo njih pored mina na putu ili u šumarku, pokušavaju prokrčiti put.

Trzezbor Piekutowski, suborac

Osim kao ekspert za mine Crowley se pokazao i kao vrstan diverzant koji je često zalazio iza neprijateljskih linija. Kao pripadnik 114. brigade Hrvatske vojske vodio je kampove za uvježbavanje vojske u kojima je kao jedan od najsposobnijih instruktora svoje znanje prenio na stotine vojnika. Bio je jedan od najsposobnijih HOS-ovaca i uz njega se svaki vojnik osjećao sigurno.

Iako je bio stručnjak za minska polja, u jednom od njih nažalost je 10. lipnja 1995. godine izgubio život. Vraćajući se iz izviđanja prolazio je kroz vlastito minsko polje postavljeno par godina ranije i kad je već bio uvjeren da je iz njega izašao naletio je na poteznu minu postavljenu na izlazu iz minskog polja. Na veličanstvenom sprovodu Thomasa Crowleya na splitskom Lovrincu okupilo se mnoštvo od nekoliko tisuća ljudi. Bojnik HV-a Thomas Crowley posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Fotografije – Facebook grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Izvori
Literatura
Šulj, Tomislav, Vladimir Brnardić. Operacija „Maslenica“ – sjećanja sudionika. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2014.

Televizija
TV Kalendar – Poginuo Thomas Crowley. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 10. lipnja 2015.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.