“Agresor više ne može uzeti ni dva centimetra hrvatske zemlje” – general Bobetko posjetio gardiste u Zadru i Splitu

Početkom siječnja 1992. godine Janko Bobetko promaknut je u čin djelatnog generala zbora Hrvatske vojske te je imenovan Glavnim savjetnikom za borbenu uporabu, obuku i školstvo sastava Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Na funkciji na kojoj sam bio od 8. siječnja 1992. godine, odgovoran za uporabu snaga i školstva, ocjenjivao sam situaciju na svim pravcima obrane Hrvatske vojske. Isto tako, obilazio sam sve dijelove fronte, a posebno južni dio od Dubrovnika, sjeverno do Zadra, uključujući obranu Velebita, Gospić i šire područje Like.

general Janko Bobetko

Pri obilasku terena tako je na današnji dan 1992. posjetio Split i Zadar.

Agresor više ne može uzeti ni dva centimetra hrvatske zemlje, a mi imamo snage vratiti okupirani dio našeg svetog teritorija i potpuno ispuniti zadaću prema hrvatskom narodu.

kazao je general Bobetko u obilasku postrojbi na dalmatinskom ratištu. U jutarnjim satima posjetio je Split gdje se susreo sa zapovjednikom 114. brigade Hrvatske vojske pukovnikom Antom Čatlakom koji ga je pobliže upoznao sa situacijom na sektoru obrane koji je držala njegova brigada.

Gospodin Čatlak je moj stari znanac, dosad je postigao velike uspjehe na bojištu i vjerujem da će tako biti i ubuduće.

general Janko Bobetko

Nakon Splita, general Bobetko krenuo je prema zadarskom ratištu. Nakon razgovora s Josipom Tuličićem, zapovjednikom zadarskog sektora, te zapovjednicima postrojbi na ovom području, o trenutačnoj vojnooperativnoj situaciji, stanju jedinica i stupnju njihove borbene spremnosti general Bobetko obišao je neke jedinice na prvoj crti. Obilazeći široku frontu zadarskog ratišta, mogao se uvjeriti u nepoštivanje primirja koje su ondje svakodnevno kršili agresorski vojnici.

Provokacije koje su započele u ranim jutarnjim satima nastavile su se s prekidima cijelog prijepodneva. S brda Križ neprijateljske snage otvarale su pojedinačnu paljbu, a oko 10 i 20 sati iz okupirane Murvice čula se jaka detonacija, pretpostavka je bila da je minirana još jedna u nizu kuća Hrvata u tom mjestu. Oko Babin-duba i brda Križ pojačali su se pokreti neprijateljskih tenkova, a između Smokovića i Gornjeg Zemunika čuo se zvuk rovokopača. Iz Gornjeg Zemunika otvarana je i paljba na položaje hrvatskih snaga u Donjem Zemuniku. Samo godinu dana kasnije to je područje oslobođeno u operaciji „Maslenica“ koju je, tada kao načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, vodio general Janko Bobetko.

Naslovna fotografija – susret starih znanaca Ante Čatlaka i Janka Bobetka (autor fotografije Feđa Klarić)

Izvori
Literatura
Bobetko, Janko. Sve moje bitke. Zagreb: vlastita naklada, 1996.

Periodika
Slobodna Dalmacija (Split): “General Bobetko u Zadru i Splitu”, 13.2.1992, 8.

Podijeli članak