“Izabran sam za kapetana jer sam pogodio dva tenka pred Zadrom” – utakmica Hajduka i 4. gardijske brigade

Nakon šest mjeseci bez nogometne utakmice na stadionu Poljud u Splitu, 8. veljače 1992. godine opet se zakotrljao „balun“. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je nasuprot Hajduka stala izabrana ekipa 4. splitske gardijske brigade Hrvatske vojske.

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Inicijator i realizator projekta bio je Petar Bakotić, zapovjednik samostalnog voda unutar 4. gardijske brigade. On je svoju ideju priopćio zapovjedniku brigade, Ivi Jeliću. Nakon toga Jelić je zapovjedio Andriji Popoviću, svojem pomoćniku za informativno-propagandnu djelatnost, da zajedno s Bakotićem realizira ideju. Njih dvojica stupili su u kontakt s tadašnjim čelnicima Hajduka, Vedranom  Rožićem i Ivanom Buljanom te organizirali prvu nogometnu utakmicu na Poljudu u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj. Desetak dana prije toga Bakotić je okupio izabrane pripadnike 4. brigade, uglavnom nogometaše u lokalnim dalmatinskim klubovima. Među njima bio je i pripadnik 3. imotske bojne Ivica Kukavica:

Cijeli život sam igrao nogomet, čak sam jedno vrijeme bio u Zagrebu u juniorima Dinama i Zagreba kada je ondje bio Ivo Šušak, no onda je uslijedio odlazak u JNA pa je profesionalna nogometna karijera pala u drugi plan.

Kada je buknuo Domovinski rat Kukavica je dres Mračaja iz Runovića s brojem 10, zamijenio maskirnom odorom Zbora narodne garde.

Ja sam početkom 1992. bio dozapovjednik 1. satnije 3. bojne, bili smo na južnom bojištu i tamo nam je stigao Petar Bakotić koji je zamolio zapovjednike da nas koji smo odabrani pusti 10 dana prije utakmice s Hajdukom na odmor. Smješteni smo u hotelu „Split“, a za utakmicu smo se pripremali na igralištu Primorca.

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Zanimljivo, Hajduku je to bila treća utakmica priprema za prvu sezonu Hrvatske nogometne lige. I ranije utakmice odigrali su s Hrvatskom vojskom. Protiv 126. brigade „bili su se dobro namučili i pobijedili s 4-1, a u Šibeniku su glatko svladali kombiniranu momčad 113. i 142. brigade s 11-1. Večer prije utakmice zapovjednik 4. brigade Ivo Jelić zapovjedio je svojim borcima pobjedu protiv Hajduka, a tada je za kapetana momčadi imenovao Ivicu Kukavicu koji se prisjetio tog trenutka:

Ja sam početkom listopada 1991. na ulazu u Zadar pogodio dva tenka, to je dosta odjeknulo, dobio sam medalju za hrabrost. To sam rekao i novinaru Slobodne Dalmacije koji nas je posjetio na pripremama za utakmicu s Hajdukom i on je to objavio u članku pod naslovom „Balun mi je spasio glavu“. Kada nas je za večerom posjetio general Jelić prva rečenica mu je bila „Tko je taj Ivica Kukavica?“, ja sam se javio, a on me pitao jesam li na Zadru pogodio dva tenka. Odgovorio sam mu da jesam na što je on kazao – „Ti si kapetan sutra na utakmici“.

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Utakmica je imala humanitaran karakter jer se novac od ulaznica skupljao za djecu poginulih pripadnika 4. brigade. Uvertira u utakmicu bio je skok padobranaca 4. brigade koji su na centar Poljuda donijeli loptu, a sve je uveličao i Marko Perković Thompson izvedbom pjesme “Čavoglave”. Nakon zanimljive izmjene darova u kojoj je Hajduk od 4. brigade dobio automatsku pušku specijalne izrade, početni udarac izvela je Marija Ažić, prva žena gardist 4. brigade.

Usprkos činjenici da su se igrači netom skupili s bojišta, ekipa “Četvrte” pružila je odličan otpor, stvorila nekoliko polušansi, pa čak i iznudila jedanaesterac no ritam utakmice diktirao je očekivano Hajduk. Pred čak 4 tisuće navijača Hajduk je slavio golovima Harija Vukasa u 22. i Ante Miše u 35. i 58. minuti. Iako je utakmica bila revijalnog karaktera Hajduk je odigrao utakmicu u prvom sastavu u kojem su pored strijelaca bili i Slaven Bilić, Adrian Kozniku, Tomislav Erceg, Ivica Mornar i vrlo raspoloženi Joško Jeličić. Ustvari od glavnih zvijezda nedostajali su tek Igor Štimac i Goran Vučević.

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Ovakvi susreti za pripadnike Hrvatske vojske imali su veliki značaj za njihovo psihičko stanje jer su se bar na kratko ovakvim prilikama vraćali u svakodnevne radosti mirnodopskog života. Vrlo brzo nakon utakmice 4. brigada krenula je u oslobađanje hrvatskog juga, a Hajduk u pohod na prvi naslov prvaka Hrvatske koji su i osvojili. Ivici Kukavici i njegovim suigračima kao trajni spomen na taj događaj ostali su maskirni dresovi u kojima su odigrali tu povijesnu utakmicu.

Izvori
Literatura
Monografija 4. gardijska brigada Hrvatske vojske Pauci” Zagreb : Despot infinitus, 2013.

Periodika
Davor Burazin: “Balun mi je spasio glavu”. Slobodna Dalmacija (Split), 6. veljače 1992., 32
Davor Burazin/Mladen Sulić: “Susret elita”. Slobodna Dalmacija (Split), 8. veljače 1992., 32.
Mladen Sulić: “Fešta od baluna”. Slobodna Dalmacija (Split), 9. veljače 1992., 25.

Podijeli članak