Bio je Blagin čovjek od povjerenja u obrani Borova Naselja. Mrtvog su ga zgazili tenkom. – rođen heroj Antun Tuna Čibarić

Na današnji dan, 8. veljače 1955. godine u Androvcu, u općini Lipljan, na Kosovu, kao četvrti od sedmero djece Cecilije i Mike Čibarića rodio se Antun Tuna Čibarić, heroj Vukovara i Domovinskog rata.

Nakon što je osnovnu školu završio u Janjevu, početkom 1970-ih s obitelji u potrazi za boljim životom doseljava u Vukovar. U Vukovaru su se Čibarići posvetili trgovini, a 1979. Tuna se i oženio s Vilkom s kojom će uskoro dobiti četvero djece. Iako je obitelj uspješno poslovala, a Tuna je na tržnicama u Vukovaru i Borovu Naselju imao kioske za prodaju voća i povrća, krajem 1990. godine pristupa rezervnom sastavu MUP-a te se na samom početku ratnih sukoba dragovoljno uključuje u obranu Domovine. Kada je počela bitka za Vukovar, Tuna se sa svom svojom braćom priključio obrani grada.

Tuna (stoji prvi s desna) s braćom u Borovu Naselju, rujan 1991.

Kad je to počelo, sva šestorica smo se istog momenta aktivirali u obrani Domovine. Svaki na svoj način. Tuna je bio na Trpinjskoj cesti pod zapovjedništvom Blage Zadre. Branio je Borovo Naselje u kojem je i živio, u Slavonskoj ulici. Posljednji put vidjeli smo se 11. rujna kada sam u Borovo Naselje dovezao hranu pred Mjesnu zajednicu Alojzije Stepinac. Tu smo se slikali svi. Okupila su se sva braća i svi smo bili kod Tune na ručku zajedno s tatom i mamom. Ja sam se noću izvukao natrag prema Varaždinu gdje sam živio. Supruga me pitala kako su moji, a ja sam rekao da su svi živi i zdravi, no isto tako da oko Tune imam loš osjećaj. Nažalost taj se osjećaj pokazao opravdanim. Već 14. rujna Tunu su ubili na pragu njegovog doma, a roditelje nam odveli i nikada ih nismo pronašli.

Mato Čibarić, brat
S herojima na Trpinjskoj. Tuna stoji prvi s lijeva.

Kobnog 14. rujna 1991. započeo je tenkovsko-pješački napad na Borovo Naselje, najžešći do tad. Dok su branitelji Trpinjske ceste pružali grčeviti otpor agresoru koja ih je napadao, Tuna se nalazio u Slavonskoj ulici koja je potpadala pod zonu njegove odgovornosti, kao prvi zapovjednik punkta kasnije poznatoga pod imenom “Zolja”. Kada je uočio tenkove koji su nadirali iz smjera Trpinje zapovjedio je evakuaciju civila, ponajprije žene, djece i staraca koji su bili skriveni po podrumima kuća.

Tuna (čući) sa svojim suborcima iz Slavonske – Robertom Soldom, Damirom Dumančićem i Željkom Marićem

Tenkovi i pješaštvo bili su nezaustavljivi. Svojim je suborcima Tuna u bezizlaznoj situaciji zapovjedio da se povuku prema Bilogorskoj ulici, a on je ostao na punktu štiteći odstupnicu svojim ljudima. Pružao je otpor neprijatelju sve dok nije pogođen mitraljezom s tenka koji je ušao u ulicu, a potom, tek tridesetak metara od obiteljske kuće, istim tenkom nečovječno pregažen.

Čim mi je policija javila što se dogodilo krenuo sam prema Vukovaru te sam 16. rujna ušao u grad. Brata sam pronašao u bolnici u tzv. „Drvenoj baraci“. Htio sam njegovo tijelo prenijeti u Varaždin no njegova supruga i djeca rekli su kako žele da bude pokopan u Vukovaru. Nažalost nije nam uspjelo da ga pokopamo jer je počelo bombardiranje.

Mato Čibarić, brat

Nakon mirne reintegracije, ekshumacije i identifikacije, u lipnju 1998. godine Tuna Čibarić pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, odlikovala je u studenom 2018. Tunu Čibarića. Posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Tuna Čibarić

Svojeg brata, kao niti roditelje koje još uvijek traži Mato Čibarić nikada neće zaboraviti:

Tuna je bio poseban. Svojim borcima je rekao – ako ste gladni i žedni, ako što nađete u kući uzmite pojedite i popijte, ali ako što uzmete iz tuđe kuće ja ću biti taj koji će vas ubiti. Toliko je bio pošten. Kobnog 14. rujna roditelje su nam odveli u Trpinju i smjestili ih u logor. Trag im se izgubio tek kasnije. Ne znam kako je to moguće. Kako čovjek može nestati, čovjek koji ima ime i prezime nije niti prah niti magla da može nestati.

Izvori
Internet
Tanja Belobrajdić: “Zapovjedio povlačenje i ostao sam na položaju; Tuna Čibarić – heroj s Trpinjske ceste”, Direktno.hr, https://direktno.hr/direkt/zapovjedio-povlacenje-i-ostao-sam-na-polozaju-tuna-cibaric-heroj-s-trpinjske-ceste-178007/

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Mate Čibarića, prikupljeno 8. veljače 2021.

Podijeli članak