“Mi smo od prošlih hrvatskih naraštaja preuzeli žezlo borbe za samostalnu hrvatsku državu i mislim da smo tu povijesnu zadaću časno ispunili” – preminuo Nediljko Vegar “Rod”

Na današnji dan, 7. veljače 2014. godine, preminuo je Nediljko Vegar, dragovoljac i legenda Domovinskog rata.

Nediljko Vegar „Rod“ rođen je 22. lipnja 1952. godine u Vašarovićima kraj Ljubuškog. Njegov brat Pavao ubijen je 1972. kao jedan od vođa Bugojanske skupine koja je upala u Jugoslaviju pokušavši je srušiti. Ubrzo su uhićeni Nediljko i njegovi otac te odvedeni u zatvor, a cijela je obitelj trpjela maltretiranja. Ipak, Nediljko je uspio izaći iz zatvora nakon čega je počeo planirati bijeg iz Jugoslavije.

S Brunom Bušićem 1977. godine

To mu plazi za rukom u srpnju 1973. godine. Život je nastavio u Njemačkoj, u kojoj se povezao s ostalim političkim emigrantima te je pristupio Hrvatskom revolucionarnom bratstvu i Hrvatskoj mladeži Uzdanice. Zbog svojih djelovanja postao je poznat po nepokolebljivosti u domoljublju prema Hrvatskoj, a zato ga je kasnije i Bruno Bušić odabrao kao bliskog suradnika i prijatelja. Ubojstvo Brune Bušića 1978. godine dodatno je učvrstilo odlučnost Nediljka Vegara da se nastavi boriti protiv Jugoslavije. Zbog napada na jugoslavenska diplomatska predstavništva i na konfidente jugoslavenske tajne policije u Njemačkoj nekoliko je godina proveo u zatvoru.

Početkom ljeta 1991. godine vratio se u Hrvatsku, te pristupio dragovoljačkom “S-vodu”. Radilo se o diverzantskoj postrojbi koja je zahtjevnu obuku i pripreme za borbene zadaće započela u Radmanovim Mlinicama kod Omiša. Sudjelovao je i u borbama na prvim bojištima – vrličkom i dubrovačkom. “S-vod” uskoro je prerastao u I. Svehrvatsku udarnu bojnu koja početkom siječnja 1992. ulazi u sastav 4. gardijske brigade kao njezina 5. bojna.

Nediljko Vegar, Stanko Krešo i Bruno Zorica u operaciji “Maslenica”

Na poziv Ante Rose u rujnu 1992. godine Nediljko Vegar pristupio je specijalnim postrojbama Glavnog stožera Oružanih Snaga Republike Hrvatske. S njima je sudjelovao u operaciji „Maslenica“ da bi se potom opet vratio u 4. gardijsku brigadu. U njoj ostaje do kraja 1994. godine.

Predah u selu Rovanjska nakon uspješno obavljene zadaće u operaciji “Maslenica” (Nediljko Vegar prvi s lijeva)

Tada je prešao u Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva „Pukovnik Damir Tomljanović – Gavran” u Šepurinama gdje je obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika postrojbe za sigurnost. Iako to nije morao, obzirom na dužnost koju je obnašao, Nediljko se dragovoljno prijavio i uspješno završio Temeljnu dočasničku i Temeljnu padobransku obuku.

Bio je najstariji polaznik iznimno teške obuke no u ničemu nije zaostajao za puno mlađim kolegama. U vrlo kratkom vremenu, koliko zbog svoje karizme iz emigrantskih dana, toliko i zbog svog znanja, iskustva, ljudskih i moralnih vrlina, Nediljko je vrlo brzo postao omiljen kako kod polaznika tako i kod instruktora i ostalih djelatnika postrojbe.

OSGDP Šepurine – Branimir Ražov, Željko Turić, Werner Ilić i Nediljko Vegar

Po završetku navedenih obuka ostao je raditi u postrojbi na mjestu pomoćnika zapovjednika postrojbe za sigurnost. Dao je veliki doprinos u razvoju postrojbe koja je osim obučavanja profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika, sudjelovala u ratnim operacijama „Ljeto-95“ i „Oluja“.

U Obučnom središtu, Nediljko je ostao do kraja 1997. godine kada prelazi u Zagreb u Vojno-obavještajnu zajednicu. Umirovio se 2005. godine, a preminuo je na današnji dan 2014. nakon zloćudne bolesti. Jednom prilikom kazao je:

Moji ideali su ispunjeni jer je stvorena hrvatska država. Ona je još uvijek daleko od mojih snova i očekivanja moga brata Pave i njegovih suboraca. Ali je takva kakva jest. Mi smo od prošlih hrvatskih naraštaja preuzeli žezlo borbe za samostalnu hrvatsku državu i mislim da smo tu povijesnu zadaću časno ispunili. Na sljedećim hrvatskim naraštajima je da se bore za njezino usavršavanje. Vjerujem da će i novi hrvatski naraštaji časno obaviti svoju dužnost kao što smo i mi obećavši našim precima.

Izvori
Internet
Jure Vujić: “Hrabro srce Nediljko-Nedo Vegar (1952.-2014.)”, Večernji.hr, pristup ostvaren 1. veljače 2019., https://blog.vecernji.hr/jure-vujic/hrabro-srce-nediljko-nedo-vegar-1952-2014-2480
Ivica Marijačić i Bože Vukušić: “Povodom smrti Nede Vegara: Zbogom Rode, dragi naš rode!”, Portal Hrvatskog kulturnog vijeća, pristup ostvaren 1. veljače 2019., https://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/16979-povodom-smrti-nede-vegara-zbogom-rode-dragi-nas-rode.html
Maxportal: “Nedo Vegar bio je sveti čovjek! Kako se zbog njega teško osramotio Roman Leljak”, pristup ostvaren 1. veljače 2019., https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/nedo-vegar-bio-je-sveti-covjek-kako-se-zbog-njega-tesko-osramotio-roman-leljak/

Podijeli članak