Ova postrojba bila je “rasadnik budućih zapovjednika specijalnih jedinica” – osnovana Antiteroristička jedinica “Sljeme”

Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica “Sljeme”.

Jedinica je imala 200 djelatnika te je smještena u Tomislavov dom u blizini Sljemena. Jedinica je formirana kao dio Antiterorističke jedinice Lučko, a njezin zapovjednik bio je Slavko Butorac, dok je zamjenik zapovjednika bio Željko Sačić. Pomoćnici zapovjednika bili su Tomislav Iljić, Goran Mihalić i Suad Mujanović.

Ja sam bio zapovjednik Antiterorističke jedinice Sljeme, a to je bila jedinica u sklopu ATJ Lučko. Znači mi smo jedino bili izmješteni van Lučkog. Bili smo gore na Sljemenu. I zapravo ta jedinica gora na Sljemenu antiteroristička je bila, možemo reći, nekakav rasadnik budućih zapovjednika specijalnih jedinica u različitim gradovima. To je bila struktura ljudi koji su 5-10 godina radili kao ovlaštene službene osobe u policiji. Bili su obučeni, bili su potkovani zakonskim normama i pravilima struke i došli su ’91. godine da bi se priključili novim snagama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

general bojnik Slavko Butorac, zapovjednik Antiterorističke jedinice Sljeme

Odmah po osnutku Jedinica je provodila vojnu obuku s ciljem što bržeg stavljanja u punu borbenu spremnost. Već ranije njezini djelatnici bili su obučeni za zadaće poput osiguranja objekata i štićenih osoba, pa je Jedinica shodno tome preuzela osiguranje najviših državnih dužnosnika – ministra obrane Martina Špegelja te ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Isto tako, Jedinica je pratila i osiguravala važne transporte kojima se distribuiralo naoružanje po Hrvatskoj.

Prvu značajniju akciju Jedinica je imala već sredinom veljače u Daruvaru gdje su se pobunili policajci Srbi koji su odbili nositi odore s hrvatskim obilježjima, te na zgradu istaknuti hrvatsku zastavu. Brzom intervencijom situacija je dovedena u stanje prema propisima, a neki su se srpski policajci odmetnuli i napustili službu.

Pakrac, 2.3.1991.

U prvim danima ožujka 1991. godine Jedinica je intervenirala u uspostavljanju javnog reda i mira u Pakracu. Ondje su pobunjeni Srbi razoružali hrvatske policajce te uspostavili kontrolu nad postajom, a u okolici grada podigli su barikade. Zajedno s pripadnicima Posebne jedinice policije PU Bjelovar, pripadnici ATJ “Sljeme” i “Lučko”, 2. ožujka uspostavili su nadzor nad policijskom postajom, U nastavku akcije, uz pomoć Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH “Rakitje” i “Kumrovec”, osigurali su stanje reda i mira u Pakracu.

Ubrzo je većina pripadnika ATJ “Sljeme” otišla u razne krajeve Hrvatske gdje su činili zapovjedne strukture Posebnih jedinica policije koje su u ljeto 1991. prerasle u Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Hrvatske.

Naslovna fotografija – pripadnici ATJ “Sljeme” ispred Tomislavovog doma na Sljemenu

Izvori
Literatura
Brigović, Ivan; Martinić Jerčić, Natko; Radoš Ivan. Prvi oružani napadi na Hrvatske redarstvene snage 1991. Zagreb: Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a – Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, 2016.
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Slavka Butorca, prikupljeno u prosincu 2019.

Podijeli članak