Prvi “Tigar” koji je položio život na Velebitu – poginuo heroj Ivica Šaljak

Na današnji dan, 5. veljače 1993. godine poginuo je pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi” Ivica Šaljak, jedan od heroja Domovinskog rata.

Ivica Šaljak rođen je 14. svibnja 1963. godine u Gornjem Dragancu kraj Čazme gdje je i živio. Po zanimanju je bio vozač, a početkom Domovinskog rata otišao je u obranu napadnute Hrvatske. On je bio u skupini prvih “Tigrova” koji su početkom veljače došli na Velebit kako bi pomogli zadržati položaje dostignute u operaciji “Maslenica”. Nažalost postao je prvi “Tigar” koji je na Velebitu položio svoj život. Stradao je podno Tulovih greda vozeći sanitetsko vozilo.

Njegovi suborci iz 2. bojne “Tigrova” podigli su spomen ploču na mjestu Ivičine pogibije

Onog momenta kad smo preuzimali položaje neprijatelj je već vidio da se nešto dešava, pa su otvarali vatru na nas. Svakodnevno je to bilo, to nije bilo svaki tjedan jedanput, nego svaki dan bezbroj puta. Međutim, najviše je počelo djelovanje neprijatelja po nama onog momenta kad su oni izašli s tenkom kod Malog Alana i otvorili vatru po našim položajima, a mi smo u međuvremenu prebacili gore jedan Fagot. I s tim Fagotom, kad smo im uništili tenk, a drugi i oštetili, iz kojeg posada nije mogla izaći van gotovo cijeli dan, tek su po noći uspjeli ga izvući, od tada je počelo ono žestoko neprijateljstvo. I u tom jednom protunapadu neprijatelja, u pokušaju osvajanja naših pozicija, tu je poginuo pripadnik 2. bojne Ivica Šaljak i nekoliko pripadnika domobranskih postrojbi, a veći broj gardista je ranjen.

Eduard Butijer, načelnik operativno-nastavnih poslova u 1. gardijskoj brigadi “Tigrovi”
Spomen ploča kraj igrališta NK Draganec

U spomen na Ivicu Šaljka te Josipa Bukovića i Josipa Vukelića, Nogometni klub Draganec organizira svake godine u lipnju memorijalni turnir u sjećanje na svoje igrače koji su položili živote na oltar domovine.

Izvori
Literatura
Šulj, Tomislav, Vladimir Brnardić. Operacija „Maslenica“ – sjećanja sudionika. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2014.
Čutura, Dinko ur. Heroji ne umiru (I. knjiga). Zagreb: Hrvatska zejdnica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, 2009.
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Internet
Čazma.hr: “27. Memorijalni turnir “Josip Buković, Ivica Šaljak, Josip Vukelić””, pristup ostvaren 1. veljače 2020., http://www.cazma.hr/vijesti/27-memorijalni-turnir-josip-bukovic-ivica-saljak-josip-vukelic

Podijeli članak