Budući hrvatski general najavio demokratsku političku borbu – ozakonjeno višestranačje u Hrvatskoj

Osam političkih stranaka u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj danas je legalizirano. Njima su u republičkom sekretarijatu za upravu i pravosuđe svečano uručena rješenja o upisu u registar društvenih organizacija.

glasila je vijest kojom su mediji izvijestili javnost o tome da je u Hrvatskoj formalno uvedeno višestranačje. Naime, na današnji dan, 5. veljače 1990. godine, republički sekretar za pravosuđe i upravu Ivan Fumić predstavnicima osam političkih stranaka predao je rješenja o registraciji.

Rješenja su dobili predstavnici Hrvatskog socijalno-liberalnog saveza, Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske stranke Hrvatske, Hrvatske kršćansko-demokratske stranke, Radikalnog udruženja za sjedinjenje s Europom, Hrvatske demokratske stranke kao i Socijalističkom savezu radnog naroda Hrvatske te Savezu komunista Hrvatske.

Sve te stranke postojale su i ranije no trebalo je vremena kako bi se postavili zakonski okviri za njihovo djelovanje. Osnivane su nakon što je postalo očito da će demokratski vjetrovi zapuhati i u Jugoslaviji. Prva demokratska stranka osnovana u Hrvatskoj za vrijeme komunističkog režima bio je Hrvatski socijalno-liberalni savez u svibnju 1989., a ni mjesec dana kasnije u Zagrebu je osnovana Hrvatska demokratska zajednica.

Ivan Fumić objasnio je da se pravni prostor za registraciju političkih stranaka našao u Zakonu o društvenim organizacijama i udruženjima građana.

Taj zakon, kao i prijelazno rješenje, omogućuje registraciju političkih organizacija do donošenja zakona o političkom organiziranju.

istaknuo je Fumić te naglasio kako je time omogućeno da udruženja mogu legalno društveno-politički djelovati, a posebno u predstojećim izborima. Bilo je to, naravno, prijelazno rješenje koje će potrajati do donošenja novog zakona o političkom udruživanju, koji je 15. veljače po skraćenom postupku prihvaćen u Saboru.

Želja nam je da registrirajući političke organizacije vidimo pošteno nadmetanje kroz programe i ideje za dobrobit cijele Jugoslavije, a time i Hrvatske.

kazao je Fumić, tada član Saveza komunista Hrvatske, zasigurno uvjeren u pobjedu njegove stranke na izborima. Vrh Saveza komunista bio je uvjeren u izbornu pobjedu i često je napadao HDZ koji je postupnim koracima težio samostalnoj Hrvatskoj. Iako je Savez komunista složio izborni zakon i izborne jedinice po svojoj mjeri, Hrvatska demokratska zajednica pridobila je svojim programom većinu glasača i pobijedila na prvim slobodnim parlamentarnim izborima.

Zanimljivo, u ime legaliziranih stranaka okupljenima se obratio kao predstavnik Hrvatske demokratske stranke budući general Hrvatske vojske Slobodan Praljak koji je rekao kako su sada oni postali ravnopravni politički sudionici, te da neće biti tretirani kao „neprijatelji“ nego kao politički suparnici u demokratskoj političkoj borbi.

Izvori
Periodika
Slobodna Dalmacija: Legalizirane stranke, 6.2.1990., 3.

Televizija
TV Kalendar – Uvedeno višestranačje. Hrvatska radiotelevizija. autor Vedran Kursar, urednik Vladimir Brnardić, 5. veljače 2015.

Podijeli članak