Skupinu koja im je ubila zapovjednika ulovili su nakon cjelonoćnog nadmudrivanja – poginuo heroj Mario Glavota

Na današnji dan, 27. siječnja 1993. godine, u operaciji “Maslenica” tijekom borbi za Paljuv život je na oltar domovine položio heroj Domovinskog rata Mario Glavota.

Kao zapovjednik satnije u 3. imotskoj bojni 4. gardijske brigade Mario je bio jedan od četvorice braće koji su se uključili u obranu Hrvatske. Njih trojica – Mario, Zdravko i Petar, bili su u 4. gardijskoj brigadi, dok je Ivica Glavota bio pripadnik Specijalne jedinice policije BATT PU Split.

Nakon što je Paljuv oslobođen, uslijedile su teške borbe za to mjesto u zadarskom zaleđu. Kada se učinilo da se situacija napokon smiruje, 27. siječnja ujutro na području Pridraga – Paljuv pripadnike 1. bojne 4. brigade zamijenili su gardisti 3. bojne. Njihova je zadaća bila organizirati obranu uz potporu jedne domobranske satnije i oklopno-mehanizirane satnije 4. brigade.

Upravo tog jutra srpske su snage krenule u žestok protunapad na području Glavica – Paljuv. Tog dana iz stroja su izbačena i dvojica zapovjednika bojni 4. gardijske brigade – Andrija Matijaš-Pauk (Oklopna bojna) i Miroslav Ušljebrka (2. bojna), a zapovjednik satnije Mario Glavota smrtno je stradao.

Jednostavno, treba reći da ta vojska paravojna njihova koja je došla, oni su stvarno bili ‘al pari’ nama. Znam u Paljuvu su nam uletili u selo, njihova jedna veća skupina. Tada nam je poginuo zapovjednik Satnije, Mario Glavota. Tada smo se s njima ganjali tri dana po šikari. Temperatura je bila i minus 10 ujutro, grozno. Jednostavno, naoružanje kad si uzeo u ruku lijepilo se od leda. I tu smo uspjeli odraditi dobru stvar. Nakon smrti zapovjednika Satnije, mi smo ih opkolili tako da su uvečer vezom tražili svoje da im oni sa svjetlećim mecima pucaju gdje će se izvuć, na koju stranu. Naši prisluškivači su to čuli i javili su meni tako da smo mi svim našim položajima javili kad počnu svjetleći meci s njihove strane, da svi pucaju. Tako da je cijelo bojište odjednom, cijeli krug se zatvorio svjetlećim mecima. Nije im bilo jasno na koju stranu će se izvući. Onda su tražili od svojih, putem veze da im ponovo nekim signalom daju kud će se izvuć. Međutim, nisu se izvukli, ujutro smo ih mi dočekali u zasjedi dole kod Cvitića i obavili smo ono što smo trebali.

Jozo Šerić, zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade

U operaciji “Maslenica” teško je ranjen i Zdravko Glavota, dok je lakše ranjen bio Ivica Glavota koji je sudjelovao u oslobađanju Velebita kao dio skupnih snaga specijalne policije.

Izvori
Literatura
Šulj, Tomislav, Vladimir Brnardić. Operacija „Maslenica“ – sjećanja sudionika. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2014.

Internet
Renata Rašović: “U akciju Maslenica otišla četiri brata: trojica su stradala”, Večernji.hr, pristup ostvaren 27. siječnja 2022., https://www.vecernji.hr/vijesti/u-akciju-maslenica-otisla-cetiri-brata-trojica-su-stradala-985446

Podijeli članak