Zaklali su je dok je u naručju držala ubijenog sina – zločin u Erveniku

Na današnji dan 1992. godine u Erveniku nedaleko Benkovca ubijena je hrvatska obitelj Čengić – supružnici Drago i Nevenka te 10-godišnji Slobodan i 4-godišnji Goran, njihovi sinovi.

U siječnju 1992. godine od 12 obitelji hrvatske nacionalnosti u okupiranom Erveniku su ostale samo 3, dok su ostale pobjegle na teritorij pod hrvatskom kontrolom. Nakon što su hrvatske snage u selu Rupe u zaleđu Skradina iz zasjede ubile trojicu srpskih vojnika – Nebojšu i Rajka Kovačevića i Radu Vrcalina vijest je ubrzo stigla do Ervenika u kojem je uskoro započeo osvetnički pohod.

Damir i Nebojša Travica te Slobodan Kovačević u zaseoku Šašići 18. siječnja 1992. u 19 sati upali su u kuću obitelji Čengić u kojoj su počinili stravičan zločin. Prije toga, na prilazu kući, hicima iz vatrenog oružja usmrtili su njihovog psa. Obitelj Đukalović te Josip i Marija Čengić, roditelji ubijenog Drage spasili su se bijegom iz sela. Već u zoru vratili su se u selo gdje ih je dočekao grozan prizor – u kući su pronašli pougljena trupla Drage i Slobodana, a dvorištu kuće Nevenke i Gorana. Damir Travica posvjedočio je kako je pucao na Nevenku i Gorana koji je bio u njezinu naručju. Gorana je ubio, a Nevenku ranio. Njegov zločin dovršio je Slobodan Kovačević koji ju je zaklao nožem.

Roditelji Drage Čengića sela su izbjegli nakon što su u njemu pokopali sina, snahu i unuke. Stravičan zločin očito je zaprepastio i kninske vlasti koje su pritvorile počinitelje. Prije operacije “Oluja” oni su prebačeni u zatvor u Banja Luci iz kojeg su 1995. godine pušteni.

Ipak preko Velike Britanije u Hrvatsku je 2008. izručen Damir Travica koji je za zločine u Erveniku bio osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora. Kako nije tražio obnavljanje postupka odmah je poslan na odsluženje kazne, a nakon što je odslužio većinu kazne pušten je na uvjetnu. Nakon operacije „Oluja“ u Kninu su pronađeni spisi među kojima su bila priznanja trojice počinioca. Posebno uznemirujuć bio je opis Slobodana Kovačevića koji je opisao na koji je način zaklao Nevenku Čengić nakon što ju je prethodno upucao Damir Travica.

Kada sam ispalio rafal u Dragu Čengića, Drago Čengić je bez riječi i uzvika pao na pod na mjestu gdje je stajao. Odmah zatim, koliko se sjećam Nevenka je i dalje sjedeći na stolici rekla meni, koliko se sjećam, “Šta radite to majku vam četničku” i neposredno iza tih njenih riječi Damir Travica koji je za to vrijeme ušao u kuhinju iza mojih leđa je ispalio jedan metak iz svog krateža u pravcu Nevenke. Odlično se sjećam da je Nevenki glava klonula, ali je bila živa, jer je Damir nije dobro pogodio i ja sam prišao Nevenki vadeći nož iz korica i nož joj stavio pod grlo. Nevenki sam prišao licem u lice, mlađe dijete je koliko se sjećam ležalo preko njene noge, a ja sam Nevenku lijevom rukom uhvatio za kosu, desnom rukom u kojoj sam držao nož sa palcem okrenutim u lijevo, stavio nož na grlo u visinu jabučice, odnosno prislonio i pritisnuo kožu na vratu Nevenke Čengić u visini jabučice, odnosno grkljana. Koliko se sjećam Nevenki sam rekao, dok me je gledala u lice: “Oće li se vratiti ustaše, majku li ti jebem?”. Ne sjećam se tačno šta je Nevenka rekla, ali čini mi se da je spomenula riječ “četnici” i da će se neko vratiti ili tome slično. Dok smo govorili ove riječi Nevenka i ja, ja sam je držao za kosu, nakon čega sam pustio njenu kosu, a zatim njena glava poslije mog trzaja, odnosno odpuštanja kose trznula i krenula ka naprijed, tj. izvršila pritisak na oštricu mog noža i zatim sam ja, nakon što je već bio nasječen njen vrat od trzaja, zatim sam ja nožem povukao u desnu stranu, a nakon toga sam se odmakao od nje. Dok sam nož povlačio u desno po njenom vratu čulo se vrlo tihi zvuk koji je proizvodio nož u mojoj ruci sjekući kožu na njenom vratu, a ja sam osjetio da moj nož sječe Nevenkin vrat, odnosno kožu na Nevenkinom vratu.

Izvori
Dokumenti
Presuda Okružnog suda u Šibeniku (Republika Hrvatska), 23. travnja 1993. (privatna arhiva)
Zapisnik o primljenim obavještenjima povodom ubistva porodice Čengić Drage dana 18.01.1992. godine u s. Ervenik, SO Knin (privatna arhiva)

Podijeli članak