Srpska vojska odjevena u uniforme UNPROFOR-a napala položaje hrvatskih snaga – incident kod Lipovca

Tijekom dana i večeras na liniji obrane od šume Durgutovice preko Jarmine, Nuštra i Vinkovaca te uz Bosut do Lipovca i dalje uz granicu prema Vojvodini do Save bilo je više neprijateljskih izazivanja, zapisao je za nadnevak 11. siječnja 1993. godine novinar i kroničar ratnih zbivanja na istočnoslavonskom ratištu Davor Runtić.

Nakon dužeg razdoblja srpski agresor je iz Bosanske Posavine, točnije sela Gorice kraj Brčkog, napao minobacačkom vatrom Rajevo Selo s hrvatske strane Save. Identičan napad s po pet mina iz minobacača 120 milimetara neprijatelj je izveo i prijepodne i popodne. Na sreću oba su napada prošla bez stradalih no materijalna šteta bila je velika.

Na jugoistočnom dijelu tadašnje općine Županja tijekom poslijepodneva neprijateljske snage su iz Vojvodine djelovale protuzrakoplovnim strojnicama s rasprskavajućim zrnima po položajima Hrvatske vojske kod Strošinaca. Osim kod Županje, nemirno je bilo i kod Vinkovaca. Na položaje hrvatskih snaga kod Borinaca otvarana je snajperska vatra iz okupiranog Ostrova. U večernjim satima iz okupiranog Cerića otvarana je paljba iz protuzrakoplovnih strojnica na položaje hrvatskih snaga u Nuštru, a iz okupiranog Karadžićeva rafalna paljba iz lakog pješačkog naoružanja na položaje hrvatskih branitelja u šumi Durgutovica.

Svakako najzanimljiviji napad tog dana dogodio se nedaleko kontrolne točke UNPROFOR-a na autocesti Zagreb – Lipovac na granici Hrvatske i Srbije. Vojnici Srbije odnosno Savezne Republike Jugoslavije, preodjeveni u uniforme kakve su nosili pripadnici ruskog bataljuna UNPROFOR-a koji je ondje imao mandat, prošli su iza leđa vojnika UNPROFOR-a i napali pripadnike Hrvatske vojske na njihovim položajima. Pripadnici 131. županjske brigade nisu se dali iznenaditi i uspješno su odbili napad.

Teški incident, za koji je odgovornost snosio i UNPROFOR, bio je jedan u nizu incidenata na tom području vezanih uz mirovne snage Ujedinjenih naroda. Naime, nekoliko mjeseci ranije, dvojica hrvatskih vojnika poginula su u napadu koji su izvele neprijateljske snage koristeći se konvojem UNPROFOR-a. Zapovjedništvo Operativne zone Osijek zbog toga je uputilo UNPROFOR-u oštar prosvjed no situacija se nije poboljšala.

Idućeg dana izazivanja su se nastavila. Uz nekoliko topničkih napada s južne obale Save na županjsku općinu, kod Perina stana na Bosutu je iz okupiranog Orolika na patrolu Hrvatske vojske otvorena vatra iz pješačkog naoružanja pri čemu je ranjen jedan hrvatski vojnik.

Naslovna fotografija – patrola UNPROFOR-a na autocesti Zagreb – Lipovac (autor Željko Gašparović)

Izvori
Literatura
Runtić, Davor. Vrijeme modrih kaciga. Vinkovci: Vinkovačke jeseni, Hrvatski informativni centar, FWT, 1997.
Sentić, Marija. Kronologija Republike Hrvatske 1990. – 1998.. Zagreb: Hrvatski institut za povijest, Školska knjiga, 2015.

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak