U krvavoj novogodišnjoj noći ubili su posljednje Hrvate u selu – zločin u Lipovači

Dana 1. siječnja 1992. započela je nova godina. U Hrvatskoj nova godina strepnje, ali i nade. Nade u skoro primirje i međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Ipak za malobrojne civile koji su ostali u selu Lipovača nedaleko Rakovice, nakon što je okupirano godine, ta nada bila je ugašena na najokrutniji način. U noći s 31. prosinca na 1. siječnja u selu Lipovača zapaljeno je u kućama petero civila koji su izgubili život.

Lipovača, je prije rata bilo malo pitoreskno seoce od 70-ak domaćinstava. Od 267 stanovnika, njih 219 bili su Hrvati. U listopadu 1991. selo je okupirano, a crta obrane pomaknuta prema Rakovici. Selo su zaposjele pobunjeničke snage – Teritorijalna obrana „Vrhovine“ i Združeni odred „Mašvine“. U danima koji su uslijedili počeli su činiti strašne zločine. U selu je ostalo 17 civila, Hrvata koji su se nadali da će im život biti pošteđen jer nisu imali oružja niti su sudjelovali u borbama. Ipak krenule su pljačke, bezrazložna ubijanja stoke, a uskoro i prva ubojstva civila. Krajem listopada ubijeno je sedam članova obitelj Brozinčević na izuzetno okrutan način.

U selu su nakon toga ostali Jure Šebalj, Barbara Vuković, Ana Pemper, Jure Conjar i Milan Smolčić koji su pokušavali ostvariti kakav-takav suživot sa Srbima. Ipak, pokazalo se da to nije moguće. Barbara Vuković, Jure Šebalj i Ana Pemper okupili su se kako bi zajedno dočekali Novu godinu. Jure je kupio bocu rakije i ništa nije slutilo na zlo koje im se sprema. Istodobno su zajedno Novu godinu htjeli dočekati i Jure Conjar i Milan Smolčić. Oko ponoći obje kuće u kojima su se nalazili zapaljene su. Susjed, Srbin, Dušan Ristić čuo je zapomaganje ali se bojao prići od straha da ga netko ne bi ubio.

Za ovaj zločin o kojem se ne priča i koji do sada nije prezentiran široj javnosti nikada nitko nije odgovarao. Osumnjičeni su Zoran Ristić, Dušanov sin te Slavko Kolundžija, pljačkaš i švercer. Istraga je pokrenuta nakon operacije „Oluja“, policija je napravila očevid, pronađene su čak i čahure automatskog oružja na mjestima zločina. Ipak istraga je, prema svjedočanstvu Jose Bertovića, naprasno prekinuta po zapovijedi PU Karlovačke.

Lipovača danas (izvor TZ Općine Rakovica)

Izvori
Literatura
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.

Podijeli članak