Nastala je spontano, na prvoj crti obrane malenog sela u Zagori – prvi puta javno emitirana “Bojna Čavoglave”

Domovinski rat u Hrvatskoj obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral hrvatskih vojnika. Među njima posebno mjesto zauzima pjesma „Bojna Čavoglave“.

Pjesmu je napisao i otpjevao Marko Perković koji se na početku Domovinskog rata pridružio Hrvatskim obrambenim snagama i Zboru Narodne Garde. Kao potpuno dotada nepoznat rodno je selo, koje se našlo na ratnoj crti razdvajanja, pretočio u stihove. Pjesma je nastala spontano, jedne večeri na straži, uz akustičnu gitaru. Na nagovor suboraca Marko Perković otišao ju je snimiti u Split, a ona se ubrzo počela puštati u kafićima.

„Bojnu Čavoglave“ prvi je put javno emitirao 31. prosinca 1991. Radio Split, a samo pet minuta kasnije na Čavoglave je otvorena minobacačka vatra sa srpskih položaja. Pjesma je ubrzo proslavila Marka Perkovića koji je već 1992. izdao svoj prvi album „Moli mala“. Zanimljivo, na položajima u Čavoglavama bilo ih je šestero koji su se zvali Marko, pa su njemu dali nadimak prema staroj američkoj strojnici Thompson koju je nosio.

Thompson je “Bojnom Čavoglave“  u trenucima dok je trećina hrvatskog teritorija bila okupirana predvidio rasplet rata. Naime Čavoglave, malo selo nedaleko od Drniša, hrvatski su branitelji uspješno obranili. Tijekom Domovinskog rata pjesma se posvuda slušala i postala je jednim od prepoznatljivih simbola hrvatskog otpora velikosrpskoj agresiji, ali je i danas u miru, snažan kohezivan faktor.

Podijeli članak