Oslobođena Dereza i Grahovljani – akcija “Maslačak”

Na današnji dan, 24. prosinca 1991. godine, hrvatske snage u sklopu oslobodilačke akcije “Maslačak” oslobodile su selo Dereza i Grahovljani u zapadnoj Slavoniji.

Dereza je selo koje je prije rata bilo naseljeno srpskim stanovništvom, a nalazi se sjeverno od Pakraca. Na glasu je bilo kao jedno od najekstremnijih, a i sam vođa pobunjenih Srba u tom dijelu Slavonije, Veljko Džakula, rodom je iz Dereze. Osim ekstremnosti svojih stanovnika, Dereza je bila poznata i po svom strateškom značaju, s obzirom na to da je oslobađanjem Dereze bio otvoren put prema Kusonjama, još jednom poznatom neprijateljskom uporištu. Također, pobunjenici iz Dereze i Kukunjevca radili su velike probleme hrvatskim snagama konstantnim upadima na komunikciju Pakrac – Daruvar koja je nominalno bila pod hrvatskom kontrolom, ali početkom ratnog sukoba one nisu bile dovoljno brojne. Isto tako, iz tog pravca je prijetila opasnost od okruživanja Pakraca što se već i dogodilo 6. listopada 1991. godine.

Sama akcija oslobađanja Dereze kodnog naziva „Maslačak“ započela je 16. prosinca 1991. godine i no zbog jakog otpora neprijatelja trajala je sve do 24. prosinca. U napadima su sudjelovale brojne hrvatske postrojbe: badljevačka 4. satnija pakračkog 76. samostalnog bataljuna HV-a, čakovečki 54. samostalni bataljun HV-a, 1. satnija varaždinske 1. bojne 104. brigade HV-a, Specijalne postrojba MUP-a RH „Merčep“, tenkovska satnija bjelovarske 105. brigade HV-a, artiljerija 104. brigade i Samostalna baterija 122 mm „Gvozdike“.

Istovremeno, u sklopu akcije “Maslačak”, dio hrvatskih snaga napadao je susjedno selo Grahovljani. Na tom pravcu djelovali su 127. virovitička brigada, 77. grubišnopoljski samostalni bataljun i siračka satnija 52. samostalnog bataljuna iz Daruvara. Koliko je pobunjenim Srbima i JNA bilo bitno zadržati to područje govori i

Nakon mnoštva bezuspješnih pokušaja i velikih ljudskih gubitaka, 24. prosinca 1991. godine, badljevačka satnija ulazi u zaseok Veliku Derezu, postrojba „Merčep“, varaždinska satnija i dva voda Samostalne ludbreške satnije ulaze Srednju i Malu Derezu koja je oslobođena dan ranije dok u isto vrijeme već spomenute hrvatske snage oslobađaju i Grahovljane.

Tako su stvoreni preduvjeti za pokretanje operacije „Alfa“ čiji je cilj bio oslobađanje neprijateljskih uporišta nadomak Pakraca – Kusonja, Pakračkih vinograda, Kraguja, Gavrinice, Japage i Šeovice.

Naslovna fotografija – djeca u Badljevini na transporteru zarobljenom u oslobađanju Dereze

Izvori
Literatura
Martinić Jerčić, Natko. “OSLOBODILAČKE OPERACIJE HRVATSKIH SNAGA U ZAPADNOJ SLAVONIJI U JESEN I ZIMU 1991./1992. GODINE”. Doktorska
disertacija, Sveučilište u Zagrebu, 2014.
Varat, Mirko ur. Badljevina nekad i sad. Badljevina: Rimokatolički župni ured, 1997.

Internet
Ivan Zvonimir Ivančić: “Na današnji dan, 24. prosinca 1991. godine, hrvatske snage na pakračkom ratištu oslobodile su selo Dereza”, Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, pristup ostvaren 20. prosinca 2020., https://www.facebook.com/DogodiloSeNaDanasnjiDanDomovinskiRat/photos/a.152162774962231/1441623049349524/

Podijeli članak