Prvi su ušli u oslobođeni Knin i ispisali povijest – osnovana 7. gardijska brigada “Puma”

Na današnji dan, 23. prosinca 1992. godine u Varaždinu je osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske “Puma”.

“Pume” su ustrojene od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen upravo dotadašnji zapovjednik 5. bojne “Tigrova” Ivan Korade. Iako su pripadnici 7. gardijske brigade bili iz svih dijelova Hrvatske većina postrojbe bila je sastavljena od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske. U Domovinskom ratu 7. gardijska brigada etablirala se, izvršavajući teške zadaće, kao jedna od najuspješnijih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjelovao je u obrani karlovačkog bojišta na području Generalskog stola. Drugi dio brigade sudjelovao je u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa na području od Stankovaca do Novigrada. Ondje su „Pume“ u boju za selo Drače imale i prve gubitke, točnije 11 poginulih pripadnika. Zona odgovornosti brigade od lipnja ’93. bila je obrana šireg područja Ravnih Kotara s ciljem sprječavanja prodora neprijateljskih oklopnih jedinica u pravcu Pristega i Bile Vlake.

Krajem 1993. godine dio „Puma“ odlazi u srednju Bosnu gdje su bošnjačke snage pokrenule tzv. „božićnu ofenzivu“ na području Uskoplja. Početkom 1994. godine “Pume” su se nalazile u obrani područja između kanjona Krke i planine Velebit, u zoni odgovornosti Zbornog područja Split, a tamo su ostale sve do kraja godine. U prosincu 1994. godine brigada sudjeluje u ratnoj operaciji “Zima 94” gdje daje veliki doprinos osvajanju dominantnih visova na Dinari koje su unatoč silnim neprilikama uspjeli i zadržati. Ondje svoj ratni put brigada veže uz 4. gardijsku brigadu Hrvatske vojske s kojom je u Bosni i Hercegovini osim u toj operaciji sudjelovala i u operacijama „Skok 1“ i „Ljeto 95“ koje su prethodile operaciji „Oluja“.

Kruna doprinosa “Puma” u Domovinskom ratu zasigurno je bio njihov ulazak u Knin u ratnoj operaciji “Oluja” i postavljanje hrvatske zastave na Kninsku tvrđavu 5. kolovoza 1995. godine. Nakon “Oluje”, 7. gardijska brigada sudjelovala je i u operacijama “Maestral” i “Južni potez”, da bi se nakon 840 dana borbi na terenima Zbornog područja Split vratila doma u Varaždin gdje je „Pumama“ priređen veličanstven doček.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4500 Varaždinaca, Zagoraca, Podravaca, Međimuraca i branitelja iz drugih krajeva Hrvatske. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika postrojbe, a Miroslav Harča se još uvijek vodi kao nestali.

Izvori
Literatura
Monografija 7. gardijska brigada Hrvatske vojske Puma. Zagreb: Despot infinitus, 2012.

Podijeli članak