Oslobođeno pobunjeničko uporište Zvečevo u srcu Papuka – akcija “Johannesburg”

U sklopu oslobodilačke operacije „Papuk 91“ na današnji dan, 17. prosinca 1991. godine, oslobođeno je jako neprijateljsko uporište Zvečevo.

Zvečevo nakon oslobođenja

Već na samom početku rata u Zvečevu je postojao centar za obuku terorista. U tom selu u srcu Papuka nalazio se i štab Teritorijalne obrane za zapadnu Slavoniju. Nakon što su 15. prosinca 1991. pripadnici 136. slatinske brigade oslobodili Voćin postalo je jasno kako je uskoro na redu i Zvečevo. Četnici su, nakon krvavog pira u Voćinu, u povlačenju selo zapalili i uništili, kao i obližnje vikend naselje. S druge strane postrojbe 123. požeške brigade oslobodile su Kamenski Vučjak te ovladale komunikacijom Kamenska – Zvečevo. Time su prisilile srpske snage koje su ostale još u Zvečevu da se povlače šumskim putovima prema Bučju.

Konačno, u jutarnjim satima 17. prosinca snage 123. požeške brigade Hrvatske vojske stavile su Zvečevo u poluokruženje napavši ga iz pravca Gornji Vrhovci – Kamenski Vučjak. Ova napadna akcija nosila je kodni naziv “Johannesburg”. Manje srpske snage koje su tamo još bile prisutne razbježale su se pri nailasku hrvatskih vojnika, a jedan je neprijateljski vojnik u borbi neutraliziran. U redovima Hrvatske vojske nije bilo poginulih, trojica su vojnika bila teže ranjeni, a jedan lakše. Do 15 sati Zvečevo se našlo pod kontrolom hrvatskih snaga.

Hrvatske snage zatekle su po oslobađanju spaljeno odmaralište kod Zvečeva

Pri pretresu terena pronađena su dva protuzrakoplovna topa, jedan top nepoznatog kalibra, te nešto streljiva i lakog naoružanja srpskih snaga. Oslobađanjem Zvečeva komunikacija Gornji Vrhovci – Kamenski Vučjak – Zvečevo – Voćin postala je prohodna, a hrvatskim snagama otvoren je put prema cesti Pakrac – Bučje – Kamenska – Požega. Hrvatske snage to su iskoristile pa su idućeg dana oslobođena sela Klisa, Nježić, Šušnjari, Kruševo, Striježevica, Bogdašić, Amatovci, Kamenski Šeovci, Mihajlije i Mrkoplje.

Fotografije – Mario Kalan

Izvori
Literatura
Crnjac Miljenko ur. Tada je trebalo imati petlju! : (Požeština u Domovinskom ratu, 1990.-1991.). Zagreb: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske; Požega: Požeško-slavonska županija: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica, 2017. 
Martinić Jerčić, Natko. “OSLOBODILAČKE OPERACIJE HRVATSKIH SNAGA U ZAPADNOJ SLAVONIJI U JESEN I ZIMU 1991./1992. GODINE”. Doktorska
disertacija, Sveučilište u Zagrebu, 2014.

Podijeli članak