Išli su od kuće do kuće i ubijali sve koje su zatekli u selu, čudom preživjela samo baka Anka – zločin u selu Joševica

Na današnji dan, 16. prosinca 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, mjestu u glinskom kraju.

Mjesto je bilo relativno maleno jer je brojalo oko 130 stanovnika. Ratna godina unijela je nemir u svakodnevicu stanovništva koje je bilo uglavnom starije dobi. Joševički kraj nije bio u direktnim oružanim sukobima, a i ondašnje okupacijske vlasti pobunjenih Srba i vojni zapovjednici su tamošnjim Hrvatima jamčili mir i sigurnost ako se ne budu oružano odupirali okupaciji. Pretpostavlja se da je povod okrutnom zločinu bila osveta za oslobodilačku operaciju hrvatskih snaga „Vihor“ koja je u glinskom kraju započela nekoliko dana ranije. U sklopu te oslobodilačke operacije, dogodile su se tzv. “gračaničke žrtve“, odnosno stradali su domaći pobunjeni Srbi, okupljeni u 1. brigadu Teritorijalne obrane, u selu Gračanica Šišinečka. Prema povjesničaru dr. sc. Jakši Ragužu cilj je srpskim vojnicima bio ubiti 22 osobe jer su u spomenutim borbama izgubili 22 pripadnika.

Dio huškačkog govora gornjokarlovačkog vladike Nikanora na komemoraciji ubijenim srpskim teritorijalcima

Zločin u Joševici je počinjen tijekom ranog poslijepodneva u ponedjeljak 16. prosinca, a sumnja se da ga je počinila paravojna skupina “Izvidničko-diverzantska grupa Jose Kovačevića” i dio srpske paravojne skupine “Šiltovi”. Život je u bezumnom krvavom pohodu izgubila 21 osoba, mahom starije dobi, te Pavao Šiftar, star 15 godina, Luka Šiftar, star 20 godina, Ljubica Šiftar, stara 19 godina i Katarina Škrinjar, stara 21 godinu. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu i vitalne dijelove tijela. Oružje je bilo opremljeno prigušivačima tako da su zločinci išli od kuće do kuće i ubijali ljude na licu mjesta.

Izvor – Radio Banovina

Zločini su se nad civilnim stanovništvom u tom selu nastavili sve do 1994. godine. Dugo je Joševica čekala na pravdu, točnije, još uvijek čeka. Anka Šiftar, starica koja je jedina preživjela pokolj, a pucano joj je u usta i vrat, bila je krunski svjedok suđenja koje je završeno 2018. godine.

Jedan vojnik je imao pištolj, a drugi je imao oko vrata i na pasu malu pušku s kratkom cijevi i nečim nataknutim na cijev.  Unuk Luka upravo se budio jer je došao iz noćne smjene u pekari. Jedan ćelavi pucao je u njega i unučicu Ljubicu, a drugi niži pucao je na unuka Paju, na mog brata i mene. Pucnjava se nije čula, čula su se samo zrna kako lete. Ja sam nakon što sam vidjela što oni rade zajaukala. Jedan od njih je viknuo da sjednem na krevet i zatim mi je ispalio metak u usta i ja ništa više nisam osjećala. Dok sam padala, ispalio je još jedan hitac koji me je pogodio u ruku i ispod lijevog oka i izašao na rame.

Anka Šiftar

Na 15 godina zatvora nepravomoćno su u odsutnosti osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su trojica suoptuženika, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, oslobođena krivnje zbog nedostatka dokaza. Obrazlažući presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac. Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovali u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu.

Izvor – Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata

Također, za kazneno djelo ratnog zločina počinjenog usmrćenjem Nikole Kreštelice, Gine Kreštelice i Đure Kreštelice, Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu donijelo je u srpnju 2020. godine nepravomoćnu presudu kojom su okrivljeni Dušan Žarković, Bogdan Jednak i Dušan Martić, svi pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, nepravomoćno proglašeni krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civila i svaki osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. Ni jedan od njih nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Selo Joševica oslobođeno je u kolovozu 1995. godine u oslobodilačkoj operaciji “Oluja”.

Naslovna fotografija – Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata

Izvori
Internet
Vilim Cvok i Iva Rebac: “Zloglasni Šilt svjedočio: Nisam dopuštao ni silovanja ni pljačke”, 24 sata, pristup ostvaren 16. prosinca 2020., https://www.24sata.hr/news/zloglasni-silt-svjedocio-nisam-dopustao-ni-silovanja-ni-pljacke-545575
Mate Piškor: “Bajić za dva mjeseca mora izvijesiti Sabor što je poduzeo da bi se ubojice djece privele pravdi”, Slobodna Dalmacija, pristup ostvaren 1. prosinca 2019.,https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bajic-za-dva-mjeseca-mora-izvijesiti-sabor-sto-je-poduzeo-da-bi-se-ubojice-djece-privele-pravdi-182886
Jutarnji list: “DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO NAJAVILO ŽALBU NA PRESUDU ZA ZLOČIN U JOŠEVICI Većina ubijenih bila je starije životne dobi, a jedna je žrtva bila maloljetna”, pristup ostvaren 1. prosinca 2019., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/drzavno-odvjetnistvo-najavilo-zalbu-na-presudu-za-zlocin-u-josevici-vecina-ubijenih-bila-je-starije-zivotne-dobi-a-jedna-je-zrtva-bila-maloljetna-7842951
Documenta – centar za suočavanje s prošlošću: “Priopćenje povodom 29. obljetnice zločina u Gornjim Jamama i Joševici”, pristup ostvaren 16. prosinca 2020., https://documenta.hr/novosti/priopcenje-povodom-29-obljetnice-zlocina-u-gornjim-jamama-i-josevici/

Podijeli članak