Nakon što su se razbježali domaći pobunjenici uslijedio je okršaj sa “Šešeljevim dobrovoljcima” – oslobođen Đulovac

Na današnji dan, 15. prosinca 1991. godine, hrvatske snage oslobodile su na daruvarskom području sela Nova Krivaja, Puklica, Donje Cjepidlake, Gornje Cjepidlake i Đulovac.

Glavni preduvjet za ovaj uspjeh stečen je dva dana ranije kada su pripadnici 3. satnije 1. bojne 127. virovitičke brigade ovladali Starom Krivajom. Zaposjedanjem tog sela, pobunjenim Srbima na području Đulovca, prekinuta je komunikacija s Voćinom kojeg su istovremeno oslobađale snage 136. slatinske brigade. Idućeg dana, 14. prosinca vodila se žestoka borba za Donje Cjepidlake gdje su pripadnici „A“ satnije 127. brigade uz pomoć tenkovskog voda napali utvrđene srpske položaje na ulasku u selo. Dva tenka izravno su sudjelovala u napadu, dok je treći pružao topničku podršku. Uvjeti za borbu bili su teški, na temperaturama ispod nule. Zapovjedništvo 127. brigade raspolagalo je informacijama da lokalni srpski pobunjenici napuštaju položaje, a otpor pružaju uglavnom utvrđene grupe Šešeljevih dobrovoljaca unatoč velikim gubicima koje su pretrpjeli unazad nekoliko dana.

Ujutro 15. prosinca 1991. postrojbe 127. brigade nastavile su djelovanje prema srpskim snagama. Pripadnici „A“ satnije 1. satnije 1. bojne, zajedno s tenkovskim vodom, oslobodili su Donje i Gornje Cjepidlake. Postrojbe 3. bojne ovladale su komunikacijom Gornje Cjepidlake – Đulovac, a zapadno od tog pravca postrojbe 2. bojne napredovale su uz željezničku prugu i komunikaciju Pivnica – Đulovac. S južne strane Đulovca pripadnici 1. i 2. bojne 127. brigade uz pomoć tenkovskog voda 117. koprivničke brigade “Bumbari” ovladali su selima Nova Krivaja i Puklica. Time su srpske snage u Đulovcu stavljene u okruženje te je nakon kraće borbe selo oslobođeno, nakon čega su se snage s virovitičkog područja u Katincu spojile sa snagama koje su djelovale iz pravca Grubišnog Polja i Daruvara.

U borbenim djelovanjima tog dana poginuli su u oslobađanju Đulovca hrvatski vojnici Vladimir Horvatinović iz Korije, Drago Klarić i Miodrag Vlaškić iz Budakovca.

Hrvatske snage po ulasku u Đulovac koji se tada zvao Miokovićevo otkrile su niz zločina koje su pobunjeni Srbi počinili nad hrvatskim civilima koji su ostali živjeti u svojim domovima kada je počela pobuna. Za zločine u Đulovcu još nitko nije odgovarao. Veljko Stjepanović, iako je bio dužan, propustio je spriječiti protuzakonito zatvaranje, mučenje i fizičko zlostavljanje prema zapovjednoj odgovornosti zbog čega je 2018. nepravomoćnom presudom osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Izvori
Literatura
Martinić Jerčić, Natko. „Ratni put 127. brigade HV od osnutka do Sarajevskog primirja“. U: Domaći znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Virovitica u Domovinskom ratu., urednik Miljenko Brekalo, 269-304. Virovitica: Državni arhiv u Virovitici, 2018.

Internet
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek: “NEPRAVOMOĆNA OSUĐUJUĆA PRESUDA ZA ZLOČIN POČINJEN U IMPROVIZIRANOM ZATVORU U MIOKOVIĆEVU (DANAS ĐULOVCU)”, pristup ostvaren 8. prosinca 2019., https://www.centar-za-mir.hr/ps/nepravomocna-osudujuca-presuda-za-zlocin-pocinjen-u-improviziranom-zatvoru-u-miokovicevu-danas-dulovcu/

Podijeli članak