Kada je počeo rat vratio se u rodnu Badljevinu, a stradao je u izvidničkoj pripremi za akciju “Maslačak” – poginuo heroj Miroslav Juraček

U akciji izviđanja prema neprijateljskom uporištu Dereza, između Pakraca i Daruvara, na današnji dan, 14. prosinca 1991. godine, poginuo je heroj Domovinskog rata Miroslav Juraček.

Miroslav je rođen 2. srpnja 1952. godine u selu Badljevina koje se nalazi točno na pola puta između Pakraca i Daruvara. Ondje je i odrastao sa starijim bratom, a 1960. obitelj se preselila u Pakrac. Nakon što je u Pakracu završio osnovnu školu, a potom i srednju elektrotehničku u Daruvaru. Kako bi izbjegao služenje vojnog roka van Hrvatske javio se u mornaricu u kojoj je bio tri godine. Nakon toga preselio se u Zagreb i završio višu elektrotehničku školu te stekao zvanje inženjera elektrotehnike.

Radio je u Imunološkom zavodu na održavanju medicinske opreme. Volio je popravljati strojeve, a sve što je vidio to je znao i napraviti. Čak je patentirao stroj za pravljenje vreća. Pamte ga kao brižnog, vrijednog, veselog i društvenog. Bavio se kuglanjem, volio je domaću glazbu, more i Dalmaciju. Posebnu ljubav gajio je prema jedrenju te je 1991. položio ispite za upravljanje jedrilicom pa je isto ljeto vodio obitelj na jedrenje Jadranom.

Sa suborcima (Miroslav u sredini)

Ipak, u Hrvatskoj je počeo bjesniti rat. Miroslav Juraček osjetio je zov domovine te u rujnu 1991. otišao u rodni kraj braniti Badljevinu koja se našla na prvoj crti. Bio je pripadnik 4. satnije 76. samostalnog bataljuna u kojoj je obnašao dužnost zapovjednika desetine. Pamte ga kao vrlo hrabrog ratnika, a to je i dokazao. U pripremi akcije „Maslačak“ i oslobađanja sela Dereza zajedno sa Žarkom Selešijem, Zdravkom Josipovićem i nekolicinom suboraca iz Sirača otišao je u izviđanje.

Neprimijećeni su stigli do Dereze. Najprije su naišli na prazan neprijateljski bunker, no kod drugog su primijećeni te je na njih otvorena vatra. U kraćem okršaju neutralizirali su dvojicu neprijateljskih vojnika, no poginuo je i Miroslav Juraček.

Sprovod Miroslava Juračeka

Njegovo tijelo pokušali su ponijeti kroz šumu do Badljevine no nisu uspjeli. Žarko Seleši stao je na minu te je teško ranjen. Njihov je položaj otkrila eksplozija mine pa je na njih otvorena vatra u kojoj je ranjen i Josipović. Na sreću njegove ozlijede nisu bile toliko teške pa je uspio izvući Selešija do teritorija pod kontrolom hrvatskih snaga. Tijelo Miroslava Juračeka ostalo je u minskom polju još dva tjedna kada je napokon izvučeno. Pokopan je na zagrebačkom groblju Stenjevec.

Badljevčani na sprovodu Miroslava Juračeka

Izvori
Literatura
Križan, Branko; Benković, Stjepan. Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995. Grad Pakrac i Grad Lipik, 2009.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.
Varat, Mirko ur. Badljevina nekad i sad. Badljevina: Rimokatolički župni ured, 1997.

Podijeli članak