“Treba vratiti sve što je izgubljeno, skroz očistiti cijelu Baniju od njih i povratiti Hrvatsku u naše ruke” – poginuo heroj Darko Pantlik

Na današnji dan, 9. prosinca 1991. godine, poginuo je heroj Domovinskog rata Darko Pantlik.

Darko je rođen 8. travnja 1965. godine u Zagrebu. Odrastao je u Kloštar Ivaniću u obitelji Dragutina i Mare, zajedno sa starijom sestrom Paulinom. Otac mu je bio službenik, a majka kuharica. Nakon završetka osnovne škole u Ivanić-Gradu, srednju školu „Ruđer Bošković“ pohađao je u Zagrebu. Po zanimanju je bio elektrotehničar, a radio je u „INI“. Pamte ga kao vedru i otvorenu osobu. Bio je komunikativan, a u slobodno vrijeme igrao je košarku. Pred rat oženio se sa suprugom Sanjom s kojom je 1990. dobio i kćerkicu Ivanu.

Sa suprugom i kćerkom

Kao dragovoljac, u ljeto 1991. godine, otišao je u rat braniti Hrvatsku. Bio je pripadnik 2. A brigade Zbora narodne garde „Gromovi“, odnosno njezine 1. bojne „Crne mambe“. S tom postrojbom odlazi na Banovinu gdje u jesen 1991. sudjeluje u teškim borbama. Svakako je najveća bila herojska bitka za Novi Farkašić u kojoj su „Crne mambe“ uništile nade Jugoslavenske narodne armije i pobunjenih Srba da će tim pravcem izbiti prema Zagrebu.

Nakon velike pobjede hrvatskih snaga na to je područje stigla i ekipa HTV-a, na čelu s novinarom Tihomirom Ladišićem, koja je uzela izjavu i od Pantlika.

U prvom napadu kada su došli držali su položaje u Farkašiću, međutim odbijeni su i naše snage su zauzele to mjesto. Sad je čvrsto u našim rukama. (…) Treba vratiti sve što je izgubljeno, skroz očistiti cijelu Baniju od njih i povratiti Hrvatsku u naše ruke. Ovo je samo jedan dio, jedini istaknuti dio s ove strane Kupe. Sad je u našim rukama i idemo prema naprijed.

Darko Pantlik

U borbama koje je Pantlik najavio, cilj je bio osloboditi komunikaciju Petrinja – Glina i time ući u dubinu „Glinskog džepa“. Nažalost u tim nastojanjima, s položaja pod kontrolom JNA i pobunjenih Srba, doletjela je granata koja je u selu Međurače usmrtila Darka Pantlika. Njegovi suborci nisu stali i ostvarili su Darkov san o slobodnoj Hrvatskoj. Jedan od njih, Hrvoje Horvat „Hrki“, posvetio mu je pjesmu „Heroju moj“ koju je napisao u ime Darkove supruge Sanje Pantlik. Pročitati je možete OVDJE.

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Ivica Šafarić: “Obrana Glinskog džepa”, Crne mambe, pristup ostvaren 4. prosinca 2020., https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/hrvatska-kroz-povijest/ucm/2312-obrana-ginskog-dzepa-crne-mambe-hrvatska-kroz-povijest?fb_comment_id=1774796209227056_1775596499147027

Televizija
Boj za Novi Farkašić. Hrvatska radiotelevizija. scenarist Tomislav Šulj; redatelj Zdravko Mustać, 2017.

Podijeli članak